Fesztivál

Ausztrál Filmek - Magyar Lelkek

Art+ Cinema
2019. június 13. (csütörtök) 17:30 - 2019. június 14. (péntek) 22:30

Helyszín:

Art+ Cinema
1073 Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 39.

Első alkalommal láthatnak részleteket a magyar filmlaboratórium és filmgyár egykori alapítója, Korda Sándor korai filmjeinek operatőrének utolsó munkájából. Az Ausztráliában elhunyt Kovács Gusztáv kamerájával örökítette meg 1950-ben, az emigránsokat szállító hajó utasainak történetét. A világháború utáni kivándorlás egyik legfontosabb és egyetlen mozgóképes dokumentuma az ausztrál filmes archívum (NFSA) féltve őrzött kincse. 


Első alkalommal lesz látható az Ausztráliában élő és aktívan dolgozó, de Magyarországon született rendezők dokumentumfilmjeiből készült válogatás. Az 1957-ben, 18 évesen érkezett Gaal Iván szinte a semmiből indult, de mára az Ausztrál filmintézetek (ACMI & NFSA) mintegy 50 alkotását őrzik, fontos kincsként archívumukban. Kukucska Gábor és Zoltán János pedig a jelenkor kivándoroltjai. Mindhármuk nevét fordított sorrendben írják választott otthonukban, de mindvégig megőrizték magyar lelküket. Távol Magyarországtól, számos rangos elismerésben részesültek dokumentumfilmjeikkel, melyek alkotói szabadságukkal élve készültek, és velük szülőhazájuk jó hírnevéhez is hozzájárultak. 


 Első alkalommal fedezhetik fel az AUSZTRÁL FILMEK - MAGYAR LELKEK eseményen azt is, hogy a két ország kultúrája, nyelve, történelme, szokásrendszere és ideológiája hogyan hatott a filmkészítők gondolkodásmódjára, és formálta a "két világ között" kialakult sajátos látásmódjukat. A két nap során meghívott vendégeinkkel pedig felderíteni kívánjuk azokat az irodalmi, történelmi, zenei és más területeken meglévő kincseket, amelyek ott rejtőznek Ausztráli és Magyarország között.