Fesztivál

BÁBU Fesztivál

Helyszín:


1062 Budapest, Andrássy út 69.

A Budapest Bábszínház hagyományosan márciusban megrendezendő BÁBU Fesztiválján ezúttal a legfiatalabb bábos generáció alkotóival ismerkedhet meg a közönség, a színházi szakembereket pedig színházi nevelési szakmai nap várja.

A 2017/2018-as évadban két frissen végzett bábrendező, Szilágyi Bálint (Bambi) és Szenteczki Zita (Mit keresett Jakab az ágy alatt?) mutatkozik be a Budapest Bábszínházban. A BÁBU Fesztivál tematikája is ehhez kapcsolódik: idén március 21. és 23. között olyan gyerekeknek és felnőtteknek készült egy-két személyes kamaraprodukciókat láthat a közönség, amelyek alkotói alig egy éve vannak a pályán.

A fesztivál célja indulása óta változatlan: kő- és független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait bemutatni a fővárosban, 2015 óta tematikus válogatással, 2016 óta színházi nevelési szakmai nappal kiegészítve.
A Budapest Bábszínház jelentős színház-pedagógiai műhely is. Az itt folyó Mozgató programba jelenleg az előadásokhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozások, pedagógusoknak szóló, a honlapról letölthető segédanyagok, valamint gyerekbábszakkör tartoznak; a programot a terület egyik legelismertebb szakembere, Végvári Viktória színházpedagógus vezeti. Ehhez a munkához kapcsolódóan, a fesztivál nyitányaként március 20-án tovább folytatjuk a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezését, alkalmat adva a szakemberek tapasztalatcseréjére is.

A határon inneni és túli magyar nyelvű bábszínházak ezúttal is megünneplik a március 21-i Bábszínházi világnapot. Ennek keretében a hagyományokhoz híven a Budapest Bábszínház művészei különleges, egyszeri és megismételhetetlen, váratlan produkciókra készülnek szokatlan helyszíneken. Az eseménysorozat fővédnöki tisztét idén is vállalta dr. Áder János köztársasági elnök, a fővárosi programok védnöke Tarlós István főpolgármester.

A színház három játszóhelyén, a nagyszínpadon, az Ország Lili Stúdióban és a Kemény Henrik Teremben a lehető legszélesebb életkori kínálatot láthatják az érdeklődők: babaszínházi, óvodásoknak, kisiskolásoknak és felnőtteknek készült produkciók egyaránt meghívást kaptak. A győri Vaskakas, a zalaegerszegi Griff és a miskolci Csodamalom előadásai érkeznek a Budapest Bábszínházba, és egy már tapasztalt bábost, Fabók Mariannt is vendégül látunk.

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás