Fesztivál

Brahms-maraton

Helyszín:

Budapest

Információ:

Ahogy már megszokhatták, minden évben maratoni koncertfolyamban mutatjuk meg egy-egy zeneszerző-kiválóság életművének legszebb darabjait. A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködésben a Müpa 2008 óta rendezi meg a zeneszerző-maratonokat, amelyek alkalmat adnak arra, hogy szimfonikus zenekarok, kamaraformációk és szólisták közreműködésével a lehető legteljesebb képet kapjunk a zenetörténet legnagyobbjainak bámulatos világáról. Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky után 2016-ban rendhagyóan két szerző, Felix Mendelssohn és Robert Schumann állt a középpontban. Szinte logikus folytatása az előző évnek, hogy 2017-ben a Schumannhoz több szállal kötődő Johannes Brahms muzsikájából lesz a maratoni koncertsorozat.

A legklasszikusabb romantikus, Brahms gazdag és meghatározó életművet hagyott hátra. Az operán kívül szinte mindent kipróbált, a vokális zenétől a kamaramuzsikán át a szimfóniákig. Utóbbiak méltán a koncerttermek kedvelt darabjai napjainkban is, akárcsak a Német requiem, a Magyar táncok, a Haydn-variációk, a zongoradarabok, vagy akár a D-dúr hegedűverseny. Hatása máig tart, még a könnyedebb műfajokban is többen használták fel inspirációként a műveit.

A Brahms-maraton napján a Müpában 11, egyenként háromnegyed órás koncert nyújt válogatást a szerző legszebb műveiből. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.

Vélemény: