Fesztivál

Budapest Fotófesztivál 2021

Budapest
2021. március 27. (szombat) 10:00 - 2021. május 21.

Helyszín:

Budapest
1000 Budapest,

Az ötödik éve megrendezett Budapest Fotófesztivál 2021. március 27. és május 21. között ismét izgalmas programsorozatot állított össze bevonva Budapest múzeumait, galériáit és a nemzetközi kultúrintézeteket. Budapest nemzetközi hírű, idén több, mint 50 kiállítást és szakmai programot felvonultató eseménysorozata a hagyományokhoz híven a Műcsarnokban nyitja meg programsorozatát.

A BPF 2021 különleges fotótörténeti nyitókiállítása március 27-től látható Fotóikonok - Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York címmel, melyben 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.

A világhírű galéria archívumából készült személyes válogatásában a 20. századi fotográfia legjelentősebb alkotóinak kitűnő képeit láthatja a budapesti közönség, ismerős és ritkán látható felvételeket egyaránt. A fesztivál számára Anne Morin, a kiállítás kurátora által összeállított tárlaton az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi. A kiállítás 2021. március 27-től június 27-ig látogatható.

Az évente meghirdetett kortárs magyar fotóművészeti pályázat idén Élet/Kép címmel a magyar fotográfia közel múltjának egyik legkedveltebb műfaját mutatja be. A mindennapi élet jellemző mozzanatait, helyzeteit, pillanatait, szépségét bemutató, neves magyar alkotók munkáiból válogatott kiállítás a Kiscelli Múzeumban május látható 20-tól július 18-ig.

A Budapest FotóFesztivál és a Hybridart Managent szintén hagyományosan megtartott, fiatal alkotókat reprezentáló Fresh Meat című kiállításán 2021-ben kortárs fotográfusnők munkái láthatók a Hybridart Space galériában. A Fesztiválközpontnak, amely a BPF Nights alkotói vetítéssorozatot és a portfolio review fotográfai szakmai eseményét fogja össze idén a Dokubrom galéria ad otthont.

A nemzetközi kultúrintézetek ismét hazai alkotóikat hozzák el a fesztivál közönségének. A koreai, cseh, szlovák, lengyel, olasz, mexikói, portugál és török tárlatok között a fotográfia különböző stílusai között kalandozhatunk. Először látható Magyarországon Letizia Battaglia az olasz dokumentarizmus, fotózsurnalizmus kiemelkedő alakjának Szicíliáról szóló személyes hangvételű anyaga az Olasz Kultúrintézetben, illetve a fiatal mexikói fotográfusnő María Paula Martínez Jáuregui Lorda a Mexikóban található három gleccser olvadásának problémáját feldolgozó anyaga a Red Door Galériában.
A budapesti múzeumok és galériák ismét a magyar fotográfia sokszínűségét mutatják be a történeti tárlatoktól a kortárs fotóig.

Remélhetőleg a kiállításokat 2021-ben már nemcsak az online térben, de a valóságban, személyesen is láthatja majd a budapesti közönségnek, a friss tavaszi szellőt, a megújulást, a felszabadultság érzését elhozva a fotográfia művészete által.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének köszöntő szavait idézve:
“A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, amelyeket az idő sodrása rögtön elmosna.
Vizsgáljuk meg tüzetesen a múlt lenyomatait, élvezzük a művek befogadását és köszöntsük együtt a fotográfia ünnepét!”

Időszaki