Fesztivál

Budapest Ritmo 2023

Akvárium Klub
2023. április 12. (szerda) 19:00 - 2023. április 15.

Helyszín:

Akvárium Klub
1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12

Tavasszal újra Budapest Ritmo! A világzenei fesztivál a tavalyi rekord magas látogatottság után április 12. és 15. között újra a fővárosba hozza a világzene legjobb előadóit. A Budapest Ritmo az a fesztivál, ahol engedheted, hogy a füled vezessen – legyen szó izlandi popról, cumbiaról vagy balkáni etnhnojazzről, a Ritmo neked is tud újat mutatni. Utazz a zenén keresztül az Elefántcsontparttól a Kaukázusig! Találkozunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo-n.


A Budapest Ritmo 2016 óta a magyar fesztiválkínálat egyedi színfoltja – a tavalyi Ritmo-n telt ház gyűlt össze a mali világsztárok, Amadou és Mariam koncertjén, és itt mutattuk be tavaly a fesztivál pályázatára készült formabontó magyar rendezői zenés filmeket – Дeva: In Lumine című filmjét Bajor Marcell rendezésében, és az Uljana Quartet filmjét, melyet Korom Anna rendezett – a filmek a Cinego kínálatában megnézhetőek.


Nyisd ki a füled!

Csütörtökön az ingyenes showcase színpad a Szimpla Kertben, pénteken és szombaton pedig az Erzsébet tér zárt- és szabadtéri helyszínei nyitnak kaput a világzenére. Bérletek elővételben már kaphatóak, sőt idén már a szakmának szóló PRO bérlet is kapható, amely fesztivál programok mellett belépést ad a szakmai konferenciára, zártkörű networking eseményekre, valamint hozzáférést nyújt a szakmai delegáció kontaktlistájához is.


A Ritmo nemcsak a formációk terén újító: a Budapest Ritmo Showcase hosszú ideje otthont ad olyan fiatal zenészeknek és új zenekaroknak, akik nemzetközi viszonylatban a világ- és népzene legizgalmasabb feltörekvő szereplői.


A Budapest Ritmo Showcase programjára már lehet jelentkezni, a határidő 2022. december 21. éjfél. A kiírásra pályázhatnak magyar (hazai és határon túli) illetve régióbeli (a Magyarországgal szomszédos országok, nyugat-balkáni és balti államok, valamint a Visegrádi Együttműködésben és a Keleti Partnerségben résztvevő nemzetek) világzenészek és világzenét játszó formációk. A jelentkezők körül a szakmai zsűri választja majd ki a legjobbakat, akik 2023. április 13-án a Szimpla Kertben a nemzetközi szakmai közönség előtt mutathatják meg, mit tudnak.


A showcase fesztiválok műfaját sokan nem ismerik, pedig felbecsülhetetlen szerepük van a tehetséges zenészek és zenekarok befutásában. A showcase koncertek általában rövidebbek, arra adnak lehetőséget, hogy a zsűri által kiválasztott fellépők megmutathassák a zenéjük legjavát. A showcase fesztivál biztosítja, hogy a koncertet a lehető legtöbb hazai és nemzetközi szakember hallgatja meg, akik a koncert alapján véleményt tudnak formálni a zenekarról.


A Budapest Ritmo Showcase tehát hatalmas lehetőség a feltörekvő zenészek számára – nem egy zenekarról tudjuk, hogy a Ritmo-s fellépésük hozta meg nekik a nemzetközi elismertséget, mint például tavaly a Times New Román, akikről a koncert alapján Simon Broughton, a Songlines magazin világszerte ismert főszerkesztője írt magasztaló kritikát. A Budapest Ritmo Showcase színpadra a Szimpla Kertben mindenki számára ingyenes a belépés, a versenykoncertek 40 percesek.


A Budapest Ritmo Showcase programját az első magyar vezetésű Kreatív Európa platform projekt, az UPBEAT támogatja. Az UPBEAT egy, az európai világzenei showcase fesztiválok által létrehozott támogatási program feltörekvő előadóknak, mely a magyar Hangvető vezetésével 14 európai fesztivált tud a tagjai között, köztük például a Tallinn Music Week-et, a WOMEX-et és a Waves Viennát.


Hallj csodát!

A Budapest Ritmo esszenciája a zenei felfedezés – az a révült állapot, amiben egy nem várt élmény, egy tökéletes hang, egy ismeretlen ritmus szinte kizökkent önmagadból. Lépj ki a zenei komfortzónádból, és találd meg új kedvenc előadódat a Budapest Ritmo lineupjában!


De mi az a világzene? A legegyszerűbb talán azt mondani, hogy olyan zenei stílusok közös neve, amik a világ népeinek zenei hagyományára épülnek. Manu Chao, Amadou és Mariam, Liraz, az Altin Gün, vagy magyarok közül Deva, a Dalinda, de Lukács Miklós és Dresch Mihály is – a világzene palettája széles és izgalmas, fedezd fel az új kedvencedet a Ritmo-n!