Fesztivál

Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Art+ Cinema
2019. május 23. (csütörtök) 17:30 - 2019. május 26. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Art+ Cinema
1073 Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 39.

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválja. A fesztivált Kalla Éva 2009-ben szervezte meg először, amikor mintegy negyven romákkal foglalkozó filmet vetítettek le az eseményen.


​A fesztivál programja általában történelmi események évfordulójához kötődik. Így emlékeztünk meg tavaly az 1848-as forradalomról, azt megelőzően pedig az 1956-os forradalom volt a központi téma. 2019-ben a fesztivál ahhoz a 75 évvel korábbi eseményhez kapcsolódik, amikor az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben 1944-ben. Nem adták olcsón az életüket, ellenállásuk sikeres volt. Erre emlékezve több olyan filmet tűztünk műsorra, amelyben a küzdő szellemé a főszerep, ám közvetlenül a roma holokausztról szóló filmeket is vetítünk.


Az évforduló alkalmából a szervezők olyan filmeket válogattak, melyekben a küzdő szellemé a főszerep. A programban megtalálhatók roma holokauszttal kapcsolatos dokumentumfilmek, de központi szerepet kapnak roma bokszolókról készült alkotások is, többek közt a Gettó Balboa, Bogdán Árpád rendező a Magyar Filmdíj legjobb dokumentumfilmnek választott filmje, mely a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt edző és a világbajnoki címre törő, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló kapcsolatát mutatja be. Bartha Máté Bajnok című dokumentumfilmje egy fiatal roma lányt követ, ahogy élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül, míg Baranyi Marcsi portréfilmjében egy diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszedző történetét ismerhetjük meg, aki nehéz sorsú gyerekeknek segít.


A fesztiválon kerül először bemutatásra az Alla Zingara, Halász Glória dokumentumfilmje, amely a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és muzsikusainak életébe kalauzolja el a nézőket.


Május 26-án, 10:00-19:00 között egyedülálló kezdeményezés jön létre. Az Országos Roma Írótalálkozón mintegy harmincöten vesznek részt, ahol az írók, költők saját alkotásaikon keresztül adják át a cigány irodalom gyöngyszemeit. Olyan írásokat hallhatunk, amelyeket eddig még nem olvashattunk nyomtatásban, hiszen a legtöbb szerzőnek nincs lehetősége arra, hogy műveiket megismerhesse a nagyközönség. Az elhangzó írásokra reflektálva képzőművészek rajzolnak a felolvasás alatt. Az elkészült képeket a találkozó végén meg is lehet vásárolni.