Fesztivál

Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál 2019

Vigadó tér
Deák tér
Fővám tér
Városháza Park
Dunakorzó
2019. április 05. (péntek) 10:00 - 2019. április 28. (vasárnap) 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Vigadó tér
1051 Budapest, V. kerület
Deák tér
1053 Budapest, V. kerület Deák tér
Fővám tér
1056 Budapest,
Városháza Park
1052 Budapest,
Dunakorzó
1053 Budapest,

2019. április 5-28. között új helyszíneken, a már megszokott magas minőségű
kézműves termékekkel, gazdag gasztronómiai kínálattal és igazi vásári hangulattal várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál.


Budapest és a fesztiválok


Budapest a négy évszakon átívelő nemzetközi rangú fesztiváljai és állandóan  megújuló hagyományai okán, Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai  
célpontjává vált. Az ország fővárosaként a magyar kultúra és gasztronómia  
esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág és az itt élők számára. A  Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósuló, 
illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint 1millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb  kulturális-turisztikai missziójának. A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 - 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is. Budapest sikere és a Fővárosi Önkormányzata infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseinek eredménye, hogy elismeréseként a brüsszeli székhelyű European Best Destination szervezet idei szavazásán Budapest elnyerte „Legjobb európai úti cél” címet, megelőzve olyan városi úti célokat, mint Párizs, Athén, London, Málaga, Firenze vagy Genf. E díj, mint elismerés Budapest teljesítményét is hivatott fémjelezni, amely nem csak presztízsértéke révén fontos, hanem a városban élő emberek számára is hasznot jelent. A turizmus és egy város fejlődése, a fejlesztési stratégia együtt értelmezhető és együttműködése, szimbiózisa elengedhetetlen. A most formálódó Budapest Fejlesztési Stratégia, mely 2020-2030 időtávra szól, fontos pillérként kezeli a turizmust. A város, a turizmus stratégia célkitűzése ma már nem első sorban a látogatószám vagy akár a bevételek extenzív növelése, hanem a fenntarthatóság, a turisztikai desztinációk élhetőségének megőrzése, a lakosság számára is. A Budapest Fejlesztési Stratégia előirányoz majd számtalan „hardver”- beruházást, attrakciófejlesztést, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ dolga pedig a „szoftver” fejlesztése és kezelése: a látogató-menedzsment, a turizmus térbeli és időbeli szétterítése. 
A most megnyílt Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál is egy ilyen, a hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó fesztivál, mely idén – a Vörösmarty tér felújítása miatt – négy helyszínen várja a látogatókat. A központi hely a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó. A csodálatos panorámájú korzón a korábbi években a Vörösmarty téren már megszokott vásári hangulatot élvezhetik a látogatók. A kézművesek pavilonjaiban megcsodálhatják a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és design termékeket, a vendéglátósoknál pedig finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak. Az egyedi, kézzel készített termékek nem csak a külföldiek számára jelentenek újdonságot, hanem a hazai látogatók is olyan, a hagyományokra épülő, de a mai kor igényeinek megfelelő tárgyakat vásárolhatnak, amelyek akár bármelyik háztartásban is megállják a helyüket.
A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilon kerül felállításra, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.
A vásár eddig is számtalan kulturális programot biztosított a hazai és külföldi
vendégek számára egyaránt, azonban az idei évben még szélesebb kulturális
kínálattal készülnek a szervezők. A Duna-korzón felállított színpadon, különböző
koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptánc műsorokkal
találkozhatnak az érdeklődők, Húsvét ideje alatt pedig tojásfestők, tojáspatkolók
munkáját lehet megcsodálni. A színpadon kiemelt szerep jut a fővárosi művészeti
iskolák ifjú tehetségeinek is: ilyen például a Rajkó–Talentum Művészeti Iskola és a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium Gyöngyvirág tánccsoportja, valamint a Fővárosi Önkormányzat által támogatott „Iskolakapun kívül” tehetségprogram diákjainak fellépése. 
Kicsit eltérő programokkal várják a látogatókat a Városháza parkban, ugyanis ezen a helyszínen a gyerekeké a főszerep. A gyerek előadások mellett itt található kézműves játszóház is, ahol szakavatott segítők közreműködésével húsvéti ajándéktárgyakat, játékokat készíthetnek a gyerekek.
Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivállal egy időben zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai is színesítik Budapest színvonalas kulturális programkínálatát, még vonzóbbá téve a magyar fővárost a hazai és külföldi látogatók számára.