Fesztivál

Budapesti Tavaszi Vásár

Helyszín:


1051 Budapest, V. kerület Vörösmarty tér

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan – színvonalas kulturális és gasztro élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A tavaszköszöntő forgatagban sorakoznak a kézművesek pavilonjai, amelyekben húsvéti ajándéktárgyakat is kínálnak. 

A Budapesti Tavaszi Vásárban izgalmasan fonódik össze a kultúra és a gasztronómia. A húsvéti ünnepkör hagyományaihoz kapcsolódó böjti ételek, valamint a bárány, a tojás és a sonka mellett számos borkóstolóval, pálinka vagy sörfőzde bemutatkozásával, húsvéti puncsfőzéssel készülnek a vásár gasztromesterei. A Kárpát-medencei étel és italkülönlegességek szinte teljes választékával megismerkedhet a látogató. 


A vásár utolsó hetén – kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi témájához, Liszt Ferenc munkássághoz – a világpolgár zeneszerző emléke előtt tisztelegnek korának, ételeinek és italainak bemutatásával, muzsikájának hangjaival. 


Rengeteg népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat. A kézművesek nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat.


A szervezők 2018-ban is tematikus kézműves és gasztro hetekkel várják a látogatókat. 


Tematikus hetek és szerdánként gasztronómiai program


A vásár hetente más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várja az ínyenceket.


Sőt szerdánként 14-16 óra között ingyenes vásári delikátesz kóstolóval vár mindenkit a színpad mellett található Delikát és Kávézó. A gasztroprogram házigazdája Búza Sándor lesz. A kóstolókon különleges ételeket, italokat, a húsvét esetében például kölesből készült vargányás juhhúskását, citromos bárány kolbászkákat, a delikátesznél friss juhsajtokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A program részeként minden szerdán két vendéget hívnak a gasztromesterek, akik – a heti tematikához kapcsolódva – mutatják be termékeiket. Április 4-én így Dúzsi Tamás kínálja rosé borait, valamint Csordás László – nemzeti kulturális kincsünk egyik remekét – a karcagi birkafőzés hagyományát mutatja be.


A Delikát az adott heti tematika minőségi, máshol nem beszerezhető élelmiszereit árulja hazavihető formában. A mellette található Kávézóban pedig a helyszínen frissen pörkölt arabica kávékból főznek frissítő kávét. Érdemes megtekinteni a vásár vendéglátósainak kínálatát is, mivel az adott hét tematikájához illeszkedve minden héten más és más ínyencséggel is készülnek az állandó kínálat mellett.


Tematikus gasztronómiai hetek


Március 23-29.


A V4-ek konyhájából kaphatunk ízelítőt pacallevessel, knédlivel, sörben főtt csülökkel a nyitó héten.


 Március 30.


Nagypéntekre böjti aszaltszilvával, csorbával, szabolcsi böjti töltött káposztával készülünk.


 Március 31. – április 2.


Folytatjuk a Húsvét hetét, szombattól a húsvét hagyományos ételei következnek, főzünk nyulat vadasan és minden standon másfajta sonkát lehet kóstolni, úgymint levegőn érlelt füstölt és főtt sonkákat, csülköt illetve bivalysonkát. Készül a vásáron felállított látványpékségben húsvéti kalács sós is, édes is, ki milyet szeret.


 Április 3-8.


A bárány hete alatt a bárány- és birkaételeknek szentelünk nagyobb figyelmet. Készül rozmaringos báránycsülök, roston sült bárányborda és egészben sült bárány kóstolható, ez utóbbiból egyet nyársra is felfűzünk a Váci utca felőli oldalon. Ezen a héten a Delikát báránypástétommal, kapribogyóval készült friss juhtúrókrémmel kent házi cipót árul majd.


Április 9-15.


A tojás hetén az olajban eltett, füstölt fürjtojás, a stefánia vagdalt, valamint a sólet tojással lesz étlapon.


Április 16-22.


Liszt Ferenc hete: kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi témájához, Liszt Ferenc munkássághoz – a világpolgár zeneszerző emléke előtt tisztelegünk korának, ételeinek és italainak bemutatásával. Április 18-án, szerdán 14-16 óra között Liszt egyik kedvenc ételét – a malachúst gombával – tálalják fel újragondolva, ezen felül táfelsniccel, azaz tányérhússal, Kaiser smarnival, ürmös kóstolóval, valamint újraértelmezett Zacher tortával: Zacher popcake-kel, ráadásként pedig forró csokoládé kóstolóval kínálják a látogatókat. Ezzel annak az 1823-as tavaszi koncertnek állítanak emléket, amelyen – a legenda szerint – homlokon csókolta Beethoven a fiatal Lisztet. Gasztronómiailag a forradalom előtti császárváros, Bécs hangulatát szeretnék megidézni a heti ingyenes gasztrokóstolóval a vásár elismert vendéglátósai.


Az italkínálat szintén a tematikához illeszkedik: cseh- és szlovák sörök, lengyel vodkakoktél, gyümölcsös, valamint rozé borok, tojáslikőr és puncs, továbbá forró csoki is csábít kóstolásra.


Kiemelt hétvégi programok:


Március 31. – április 2.


Húsvéti készülődés: tojásfestés, patkolás, karcolás, csipkézés, mézeskalács készítés, írókázás.


Legnagyobb egyházi ünnepünk a húsvét. Az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal ismertetjük meg az érdeklődőket. Változatos tojásfestési technikákat mutatnak be a kézművesek - egyedi motívumvilággal. Mézeskalácsokat díszíthetnek a gyermekek és még számos meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat ezen a hétvégén.


Április 7.


Ékszerművesek napja: ékszerkészítés különböző anyagokból. Az ékszerkészítők találkozóján drótból, fémből, kerámiából, üvegből, bőrből álmodnak ékszereket a mesterek.


Április 8.


Faművesek napja: a mesterek kreatív, ötletes játékos foglalkoztatóra hívják a gyerekeket és szülőket egyaránt. A kézművesek segítségével saját tavaszváró üdvözlő táblákat készíthetnek. Manapság nagy sikere van minden korosztály körében a kifestőknek. Most itt a lehetőség, hogy mindenki saját ízlésére alakítsa és színezze a saját tábláját. A faművesek többek között azt is megmutatják, hogy a lombfűrésszel hogyan lehet kivágni az állatfigurákat, madarakat, tojásokat és nyuszikat. Majd a kivágott formákat mindenki egyénileg festheti ki. Ha még ennél is többet szeretnének tudni a fa megmunkálásáról, akkor pedig megtekinthetik az esztergálás lépéseit.   A jó kedv és a színek kavalkádja ezen a napon garantált!


 Fazekasok hétvégéje:


Április 14.


„Játék a tűzzel”: raku égetés, bemutató, tárgyak redukcióban.


A raku közel 500 éves ősi japán redukciós égetési technológia, jelentése a „ráérő idő élvezete.” A négy őselem: föld-tűz- levegő-víz.. mind egyformán fontos. Nem hagyományos eljárással készítik az alkotók ezeket a kerámiákat. A tárgyakat közel 1000 ºC hőfokon égetik ki, majd a kemencéből kivéve különböző módon, földben, faforgácsban redukálják, és egyben lehűtik. A folyamat egyszeri és megismételhetetlen. A raku-égetés folyamatának bemutatója várja a kerámia szerelmeseit.


Április 15.


Fazekas találkozó: közel húsz keramikus alakot egyszerre a téren. Az idén immáron negyedik alkalommal közel húsz keramikus alkot egyszerre a téren. A mesterek megmutatják, hogy egy szakma, de rengeteg különböző alkotás, forma, technika, művészi és kreatív szemlélet jellemzi az egyedi tárgyakat. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, gyermekkorongozás várja a kíváncsiskodókat.


Április 21. 


Játék különböző anyagokkal - textil, bőr, nemez - készítés


A textil-, bőr- és nemezkészítő iparművészek bemutatóival a látogatók megismerhetik a bőrmegmunkálás apró titkait, a nemezelés, selyemfestés eljárását és azt, hogyan lehet textilből különleges technikával egyedi ajándéktárgyakat készíteni.


 

Linkek:

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás