Fesztivál

Cseh Filmkarnevál 2019

Toldi mozi
2019. február 13. (szerda) 19:30 - 2019. február 17. (vasárnap) 22:00

Helyszín:


1054 Budapest, V. kerület Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Az idei Cseh Filmkarnevál az új arcoké, a filmes debütálásoké és a műfaji kísérletezésé.
A 2018-as év gazdag csehországi filmterméséből nem volt könnyű válogatniuk a szervezőknek, de remélik, hogy a kínált menü örömöt szerez a klasszikus cseh humor és a formailag igényesebb filmek kedvelőinek is. 


A hatodik alkalommal megrendezett Cseh Filmkarnevá elhozza Budapestre a legfrissebb, a 2018-as év legjobb cseh filmjeit. A Filmkarnevál fő támogatója immár hagyományosan a Staropramen.
Új arcok éve
Míg a fesztivál elmúlt évfolyamaiban többször is a múltba tett utazást, és a retrospektív programokkal neves cseh alkotókra fókuszál, az idei az új arcok, a filmes debütálások és műfaji kísérletezés éve. A 2018-as év gazdag terméséből nem volt könnyű válogatni, de a kínált menü remélhetően örömöt szerez úgy a klasszikus cseh humor, mint a formailag igényesebb filmek kedvelőinek.


A filmeket a család témája köti össze. Míg a Hétvégi ház eladó című nyitófilm a családi vagyon eladása ürügyén humorosan vizsgálja a megromlott családi viszonyokat, a Domestik a családalapításra való patologikus alkalmatlanságot elemzi. Az Egy kis időre és A papa Volgája a családi titkokra próbál fényt deríteni különböző eszközökkel, míg a Miss Hanoi című krimi a Csehországban élő vietnámi közösség egzotikus világába vezet el bennünket, ahol a család fogalmának jelentése kulturálisan és társadalmilag is különbözik. A család szétesésére, és annak megakadályozásáért folyó harcra az elvonóban
játszódó Szomorú férfiak mosolya, a családi veszteségekre pedig Az elárult arany és a Jan Palach című filmek reflektálnak. A cseh mozi nagyszerű évet tudhat maga mögött, és a Filmkarneválnak köszönhetően ennek ti is részesei lehettek!

A vetítéseket követő beszélgetéseken három film alkotójával személyesen is találkozhattok a Toldi moziban. A Hétvégi ház eladó után a vendég Tomáš Pavlíček rendező és Bárdos Judit színésznő, a Domestik után Adam Sedlák rendező, Jiří Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer, a Miss Hanoi után pedig Zdeněk Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Špetlíková színésznő.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.