Fesztivál

Darufesztivál a Hortobágyon

Helyszín:

Hortobágy

Információ:

A hortobágyi ősz kétségkívül leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A Hortobágyi Nemzeti Park jelképének választott közönséges vagy szürke daru akár százezer egyede is megfordul ilyenkor a térségben. A madarak megközelítése nehézkes, megfigyelésükre azonban szervezett formában számos lehetőség nyílik az októberi hétvégéken.

A látogatóközpontban a "Darvak világa" kiállítással, ismeretterjesztő előadásokkal, a kisebbek számára "darujátékkal", zene- és táncbemutatóval, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos ételkóstolókkal, csillagászati bemutatóval várják az érdeklődőket.

Felejthetetlen élményben lesz része minden természetbarátnak, aki ebben az időszakban ellátogat a Hortobágyi Nemzeti Parkba és megfigyeli a több ezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmát, a daruhúzást.

A gyakorló természetrajongók számára a hajnali kihúzáshoz a nappali táplálkozó területekre és az esti behúzásra szakvezetéses túrák indulnak.

A Darufesztiválon évek óta kiemelt hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára. A nem mindennapi gasztronómiai eseményen az autentikus bográcsban főtt pásztorételek mellett némi ételkülönlegességgel is készülnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, mely egy kis nemzetközi kitekintést is ad a rendezvénynek, mivel a darvak országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, hol vonulnak, illetve hol telelnek. A recepteket annak a nemzetnek a gasztronómiai stílusában kell megálmodniuk a pályázóknak, melyek a darvak vonulási útvonalába esnek. Az idén október 8-ig várták a pályaműveket a skandináv és a francia konyha jellegzetességei alapján, előétel, főétel és desszert kategóriában. A receptverseny legfontosabb előírása, hogy a receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek. Ezek a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, (apró)hal, rizs, köles, valamint a hajdina.

A recepteket egy négytagú zsűri értékeli, melynek elnöke Boros László, Venesz-díjas mesterszakács, további tagjai Jakupcsek Gabriella, újságíró, műsorvezető, Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Drabik László, a Garda Étterem tulajdonosa, séfje. Fontos a szervezők számára a nagyközönség véleménye is, így a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos facebook oldalán is szavazást indítanak, melyek alapján közönségdíjakat osztanak ki. A látványos főzőshow-val egybekötött eredményhirdetés október 21-én délután 13.00-14.30-ig lesz megtartva Hortobágyon, melynek sztárvendége Jakupcsek Gabriella lesz.

A nyertes receptekből kisebb szakácskönyvek készül, melyet a nemzeti park ajándékboltjaiban értékesítenek majd, valamint a három győztes receptet a Hortobágyi Csárda felveszi kínálatába a Darufesztivál ideje alatt.

Október 20.

Daruporta szépítő verseny - eredményhirdetés
Darunéző túra alkonyatkor
Darugondola - csónakkal a Hortobágy-folyón

Október 21. - kiemelt közönségnap

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep
Darukonyha receptverseny ? eredményhirdetés, ételkóstoló és FŐZŐSHOW Jakupcsek Gabriellával
Népi játszótér és játszóház, kézműveskedés
Kertészeti és madárbarát kert tanácsadás és vásár
Fotópont, Óriás kivetítő
Vásári hangulat, zenés műsor, gólyalábasok
Bográcsos ételek, kirakodó vásár nemzeti parki termelők és termékeik
Darunéző túrák alkonyatkor, hajnalban, napközben
"Daru-ételek" a csárdában
Darugondola - csónakkal a Hortobágy-folyón

Október 22.

Nemzeti parki termékek
Népi játszótér és játszóház, kézműveskedés
Kertészeti és madárbarát kert tanácsadás és vásár
Darunéző túrák alkonyatkor, hajnalban, napközben
Fotópont, őszi díszek
"Daru-ételek" a csárdában
Darugondola - csónakkal a Hortobágy-folyón

Október 23.

Darunéző túrák alkonyatkor, hajnalban, napközben
Fotópont, őszi díszek

Vélemény: