Fesztivál

Diák-Oscar Hét

INTERNET
2020. január 22. (szerda) 10:00 - 2020. január 29. (szerda) 21:00

Helyszín:

INTERNET
1000 Budapest, Világháló

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétre nyilvánossá teszik Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeiket.
Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díján a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany, ezüst és bronz Oscarral jutalmazzák. Magyar filmek közül elsőként Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomamunkája nyert 1991-ben, 2016-ban Kis Hajni Szép alak című drámája, 2017-ben pedig Freund Ádám Földiek című szürreális sci-fije eljutott a jelölésig, míg 2018-ban Kovács István haza is hozta Los Angelesből a Diák-Oscart. Ez azért is egyedülálló eredmény, mert eddig még egyetlen filmes egyetemnek sem sikerült három egymást követő évben a jelöltek közé kerülni a narratív filmek kategóriájában.


FÖLDIEK – RENDEZŐ: FREUND ÁDÁM (2017)
A 12 éves Ádám szüleivel és nővérével egy vidéki házban él. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával. Ádám képtelen belenyugodni apja távozásába.
A Földiek a 2017-es Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon fődíjat nyert, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.
Ugyanebben az évben bejutott a Diák-Oscar döntőjébe is.
https://vimeo.com/205850206


SZÉP ALAK – RENDEZŐ: KISS HAJNI (2016)
Orsi, a gimnáziumi takarítónő beleszeret Lucába, az egyik végzős diáklányba. Miután véletlenül megszerzi a telefonszámát, SMS-üzenetekben kezd vele flörtölni. A lány arra kéri, fedje fel a személyazonosságát, és találkozzanak az iskola előtt. Orsi tudja, hogy reménytelen a helyzete, mégis komolyan elgondolkozik az ajánlaton.
A Szép alakot a 6. Friss Hús rövidfilmes fesztiválon mutatták be, ahol a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak ítélte. Összesen több mint 60 fesztiválra hívták meg, amelyeken tucatnyinál is több díjat nyert. Nevezték a Diák-Oscarra, ahol 1740 jelölt közül került be a legjobb hét közé.
https://vimeo.com/220317545


OSTROM – RENDEZŐ: KOVÁCS ISTVÁN (2018)
1994, Szarajevó ostroma. Középkorú nő szeretne vízhez jutni. Miután sikertelenül
próbálkozik a szomszédoknál, kétségbeesésében kimegy a lövöldözéstől hangos utcákra, hátha el tud jutni a két tűz között fekvő vízcsapig. Élethalálharcában a méltóságát igyekszik megőrizni.
Kovács István filmje 2018-ban bronz fokozatú Diák-Oscart nyert, számos hazai- és
nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, és elnyerte többek között a CILECT-díjat, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, a BuSho fődíját, valamint a Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a Young Director Award-ot.
https://vimeo.com/270146584


EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT – RENDEZŐ: BÖSZÖRMÉNYI ZSUZSA (1991)
Egy idősödő asszony magához vesz egy négyéves kislányt az intézetből. Kettejük
kapcsolatáról szól a főiskolás vizsgafilm, amely számos jelentős díjat kapott, köztük 1991-ben a diplomafilmek Oscar-díját.
https://vimeo.com/386029145