Fesztivál

Farsangnyitó Dalidó

Vojtina Bábszínház
Kölcsey Központ
2019. január 12. (szombat) 10:00 - 2019. január 13. (vasárnap) 13:00

Helyszín:

Vojtina Bábszínház
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.
Kölcsey Központ
4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.

Debrecenben farsangot nyitni Dalidóval szoktak. A vízkereszt utáni szombaton megelevenedik a céhes hagyomány, mesterek és inasok, inasjelöltek együtt ünnepelnek. Vízkereszttől hamvazó szerdáig tart a „bohóskodás” ideje Debrecenben, Dalidótól Maskarádéig.


Január 12-én (szombaton) a Kölcsey Központ termeiben 10 órától 18 óráig: Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniája, Gryllus Vilmos koncertje, Duhaj koncert és a Sonus Ütőegyüttes farsangi koncertje is vár Benneteket!


Január 13-án (vasárnap) folytatódik a Dalidó a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig, ahol mi mással, mint mesével és játékkal múlathatjátok az időt! Mindenki kipróbálhatja magát a céhinasok játékaiban, majd pedig jöhet a mese Gulyás László vándormuzsikus előadásában: a fonóbeli mesében egy legény házasodni készül, pont egy tucat szép lány lakik a faluban, s tucatból kettő a legszebb-legjobb. Nem tud dönteni a legény, kitalálja hát, hogy fonóversenyt rendez, s aki győz az lesz a felesége. Az ám, de a fonóversenyen eltörik a szorgosabbik lány orsója, de ahogyan az már lenni szokott: nincs veszve semmi, hiszen segít a „tündérdombon” lakó anyóka.
S ha már eldőlt, hogy ki lesz a menyasszony, kezdődhet a lakodalom a Vojtina maskarásaival, ahová farsangi alakoskodókat is várnakk: a kecskét a gazdaasszonyával, a táncoló medvét, a liliputi táncos párt. Néhány betyár is bebocsátást nyer, de a huszár a lovával bevágtat a vendégsereg közé és kiebrudalja a betyárokat!


A farsangi lakodalomba mindenkit elvárnak!