Fesztivál

Florális - Tavaszköszöntő ünnep

Elmarad
Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum
2020. április 25. (szombat) - 2020. április 26.

Látványos bevonulás, csatajelenet, rabszolgavásár, gladiátorok viadala – ez csak néhány program az idei Floralia – tavaszköszöntő ünnep kínálatából, mely április 25-26-án eleveníti fel a római kor legkedveltebb ünnepét a táci Gorsium Régészeti Parkban. A több évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvény idén sok újdonságot tartogat a látogatók számára, így azoknak is érdemes kilátogatniuk a Fejér megyei településre, akik már visszatérő vendégek. 2020-ban egy megújult, friss, izgalmas programsorozattal készülünk, melynek során - az igényekhez igazodva - mindkét napon a teljes kínálatot láthatják az érdeklődők.
Már a nyitány is meglepetést ígér! Idén Hadrianus, Alsó Pannónia helytartójának látványos bevonulásával kezdődik Floralia. A rendkívül sikeres, az öt legnépszerűbb római császár között számon tartott Hadrianus személyes kötődése révén méltán lehet az új „főszereplő”, de különleges személyisége és gondolkodásmódja is megismerésre méltó. A korában különcnek számító államférfi szenvedélyes utazó, sportember és költő volt, mégis a számos általa emelt épület öregbítette leginkább hírnevét.

A megnyitót követően az ünnepi virágdíszbe öltöztetett parkban a rendezvény minden korosztály számára kínál izgalmas látnivalót, elfoglaltságot. Többek között a római komédia nagymesterének, Plautusnak kiváló komédiáját A hetvenkedő katonát is megtekinthetitek, de „vásárolhattok” rabszolgát vagy hajózhattok a Sárvizen. A gyerekek is számtalan program közül választhatnak: készíthetnek virágkoszorút vagy amulettet, részt vehetnek ásatáson és lesz maszkos dobáló játék is.


A fesztiválétkek is igazodnak a hangulathoz, az éhes látogatók akár Vitellius módra készült malacsültet vagy Apicius módra elkészített hústekercseket is fogyaszthatnak, mindehhez pedig a régió boraiból választhatnak szomjoltót.
A Floralia - tavaszköszöntő ünnep most is egy valódi időutazást kínál, és ami egészen biztos, unatkozni nem lehet majd!