Fesztivál

Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Helyszín:

2018-ban ismét jelentkezik a Frankofón Fesztivál! A közönség február 28. és március 31. között változatos programokon keresztül ismerkedhet a francia nyelv és a frankofón kultúra sokszínűségével.


Az országos rendezvénysorozat számos érdekességet kínál minden korosztály számára: filmnapok, koncertek, könyvbemutatók, színházi és táncelőadások, kiállítások és gasztronómiai programok szerepelnek az idei kínálatban. A fesztivál a hagyományoknak megfelelően a legjobb francia és frankofón filmeket felvonultató Frankofón Filmnapokkal indul budapesti helyszíneken, a Puskin, Toldi és Corvin mozikban valamint a Francia Intézetben. A filmnapok március 7-ig zajlanak.


A filmnapok trailere


A 8. Frankofón Filmnapok nyitófilm választása jelzésértékű: az idei programban szép számmal akadnak női rendezők alkotásai vagy női témákat boncolgató filmek. Vannak közöttük romantikus vígjátékok, mint a szerelem és identitás kérdéseivel foglalkozó Egy szót se! és az Egy burka, egy nadrág. Vetíteni fogják a különleges időkezelésű Árva lányt, melyben egy nő életszakaszait más és más színésznők jelenítik meg, és amelyben ismét láthatjuk a francia mozi ifjú sztárjait, Adèle Exarchopoulost és Adèle Haenelt.


Lesznek továbbá erőteljes hangulatú thrillerek, mint a Külön világ  Catherne Deneuve és Diane Kruger főszereplésével, akik között különlegesen erős az összhang; , vagy a Mrs Hyde, melyben Isabelle Huppert egy villámtól sújtott fizikatanárnő átalakulását mutatja be. A fesztivál vendégeként elkíséri filmjét Serge Bozon rendező. A Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott Láthatás a családon belüli erőszakkal foglalkozik, szintén Budapestre érkezik a főszereplő Léa Drucker és Xavier Legrand rendező  is, akik a vetítések után a nézők kérdéseire is válaszolnak.


A Filmnapok programjában szerepelnek történelmi filmek is. A Hochelaga, a szellemek földje kanadai indián ősök nyomába ered, a Tűzszünetben Romain Duris igyekszik visszatalálni az életbe az első világháború borzalmai után. A gyönyörűen kidolgozott, rejtélyes maszkokat felvillantó, 12 César-díjra jelölt Viszontlátásra odafönt pedig az esemény zárófilmje lesz, melyet DJ-set kísér a Toldi moziban.


Lapozható, részletes programfüzet ITT


A kulturális események mellett minden évben kiemelt helyet kapnak az oktatási intézményekkel közös szervezésben megvalósuló versenyek és pedagógiai programok is.


 

Linkek:

Ajánlók és kritikák:


Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás