Fesztivál

Gyermek Borsodi Fonó

Diósgyőri vár
2018. május 24. (csütörtök) 09:00 - 2018. május 31. (csütörtök) 15:00

Helyszín:


3534 Miskolc (Diósgyőr), Vár utca 24

Egész napos program a néphagyományok jegyében Ne csak lásd, éld át! Érzelem dús népi táncok, varázslatos mesék, ügyes mesterek és a Diósgyőri vár magával ragadó világa fogadja a gyereksereget a Gyermek Borsodi Fonón minden évben. Több évtizedes hagyományokra visszatekintő program a népművészet csodálatos világát ismerhetik meg a gyerekek, és egy középkori időutazáson átélhetik a királyfik és királylányok kalandjait.


2018. május 24., 25. és május 28-tól 31-ig


A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon:

Feltárulnak a Diósgyőri vár titkai: megismerhetik a nemrég felújított vár múltját, a középkori élet hétköznapi eszközeit, beleshetnek a királynék „luxus” lakosztályaiba, Közép-Európa legnagyobb lovagtermébe, a várbeli kalandozásokon pedig kísérőül szegődik a vár népe is: lovagok, udvarhölgyek, udvari bolond, de még talán maga a királyné is!

Lovagi fegyver-, és viselet bemutató: a vár fegyvermesterei a lovagkor öltözködési szokásait, a középkori fegyvereket, és a láncing készítését mutatják be a gyerekeknek.

Népmesék nyomában – az előadás elrepít a mesék varázslatos világába, humorral, zenével, kézzel fogható eszközökkel testközelből nevel, tanít, fejleszt játékos formában. A fordulatos mesejátékban Pék Dudás Zsuzsi kecsekedudás és népművész barátai is közreműködnek.

Népi mesterségbemutatók és foglalkozások: A népművészek öt olyan hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba avatják be a gyermekeket, mint a fazekasság, kosárfonás, gyékényfonás, bőrművesség, teknővájás, fafaragás, szövés, gyöngyfűzés vagy kovács mesterség.

Vigasságok órája: a Szelindek Régi- Világzene Forgatag közreműködésével. A zenekar hangszersimogatóval - régi, különleges hangszerek mesés ismertetésével és bemutatásával teremti meg a hangulatot a közös tánchoz. A gyerekek kézbe vehetik, kipróbálhatják a hangszereket, ritmus hangszerekkel pedig közösen zenélhetnek, átélve az együtt zenélés örömét. A program megkoronázásaként pedig a tánctanítás után együtt rophatják a moldvai és délalföldi táncokat.

LOVAGI TORNÁK TERE – a hatalmas lovas arénában látványos állatbehajtás és lovas ügyességi játékok szórakoztatják a gyerekeket. Lesz süvegütés, szalagtépés, lovas birkózás

Budapest Bár a MÜPÁban - MEGDUPLÁZZUK!
Budapest Bár a MÜPÁban - MEGDUPLÁZZUK!

2018. október 22. 15:30 és 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás