Fesztivál

Gyulai Várszínház 54. évad nyári programja

Helyszín:

Gyula

Információ:

Már több mint fél évszázada, hogy 1964-ben a Várszínpadon nagy sikerrel került bemutatásra Victor Hugo: Hernani című darabja Somogyvári Pál és Stefanik Irén főszereplésével. Az elmúlt 20 évben Gedeon József odaadó munkásságának köszönhetően összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Gyulai Várszínház programsorozata. Színházunk és városunk a Shakespeare Fesztivál révén felkerült a nemzetközi színház- és fesztivál térképre is. A Jazz és Blues Fesztiválon nemzetközileg elismert zenészek is fellépnek a magas kultúrát közvetítő színházi előadásaink mellett. A Gyulai Várszínház ebben az évben is folytatja a Gedeon József által megteremtett hagyományokat a legszínvonalasabb előadásokat a legjobb előadóktól, minden korosztálynak és nézői ízlésnek.

Gyula, az Alföld gyöngyszeme azért is nagyszerű, mert olyan fáradhatatlan szellemi alakjai voltak és vannak, mint a 2016-ban elhunyt Gedeon József, aki a Gyulai Várszínház összművészeti fesztivál mai formájának megálmodója. Emlékét őrizzük, s őrzik követői is, ami az idei programsorozat színvonalában is mérhető.

Az 54. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót, öt fesztivált rendeznek és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

Az első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték, amelyet július 7-8-án láthatnak a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra. A második bemutató augusztus 4-5-én a várszínpadon az Arany János: A nagyidai cigányok című produkció, amelyet Vecsei H. Miklós alkalmaz színpadra és Beczásy Áron rendezésében lesz látható. A harmadik Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című drámai költeménye, melyet Balázs Zoltán állít a színpadra augusztus 11-én a Maladype Színház művészeivel.

Több kiemelt előadás közül érdemes megemlíteni, hogy idén 50 éves a kultikus musical, a HAIR. Egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa volt. Minden idők talán legismertebb musicaljét tekinthetik meg a tószínpadon július 25-26-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában.

Az Arany évhez kapcsolódóan lesz egy egyedi látványvilágú mozgókiállítás augusztus 3-6-ig "Arany 200 busz" néven, amely versek, képek, különféle dokumentumok, manuális játékok és digitális eszközök, valamint relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét.

Július 17-én délután a Kamaragalériában Simándy 100 címmel kiállítás nyílik Simándy József operaénekes munkásságából. Ez a tárlat elnyerte "Az év kiállítása 2016" kitüntető címet, amelyet a Múzeumok Majálisán adtak át. Az érdeklődőknek augusztus 13-ig lesz lehetőségük díjmentesen megtekinteni.


A gyulai nyár fesztiváljai:

2017. június 30. - július 2.: XVIII. Körös-völgyi sokadalom
2017. július 7-16.: 13. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál
2017. július 17.: VIII. Irodalmi Humorfesztivál
2017. július 22.: XXVI. Gyula Vár Jazz Fesztivál
2017. július 23.: XII. Vár Blues Fesztivál

Számos gyerekeknek és családoknak szóló program kíséri a színházi és koncert esteket napközben: bábelőadások, utcaszínház, felolvasó színház, mesejáték, fiataloknak szóló workshop.

Vélemény: