Fesztivál

Hanuka Fesztivál

Auróra
2018. december 07. (péntek) 17:00 - 2018. december 08. (szombat) 18:00

Helyszín:

Auróra
1084 Budapest, VIII. kerület Auróra utca 11.

Az Auróra idei két napos Hanukai összművészeti fesztiválja, a Marom Budapest Zsidó Kultúra 2028 projektjére épül. 


ZSK2028 - Zsidó Kultúra 2028


Budapest 1945 előtt pezsgő zsidó művészeti, kulturális és szociális élet színtere volt. Ezzel szemben ma nagyon kevés az olyan színvonalas alkotás, ami a mai magyar zsidóság múltját és jelenét értelmezi, ábrázolja és azzal kapcsolatban kérdéseket tesz fel, vagy színvonalas új elemekkel gazdagítja. Annak ellenére, hogy jelenleg Budapesten található Közép-Európa legnagyobb élő zsidó közössége, akik nagy többségben értelmiségi / kreatív területen dolgoznak, a zsidó művészeti, kulturális és közösség projektek sokszor egy szűk körön belül maradnak, és a színvonaluk sem mindig kiemelkedő A kortárs zsidó kulturális felhozatalt az egy-egy külföldi meghívott időről időre feldobhatja, de mi azt gondoljuk lenne épp elég magyar téma és tehetség is színvonalasabb, és társadalmilag is relevánsabb alkotások, projektek létrehozására.


Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy elindítanak egy olyan kezdeményezést, ami válaszokat, megoldásokat kínálhat erre a helyzetre. Ennek érdekében egy zsidó kulturális kezdeményezéseket támogató alapot terveznek létrehozni, amely további pályázati forrásokból. adományokból reményeink szerint folyamatosan bővülni fog. Első sorban olyan eseményeket, programokat szeretnének támogatni, amelyek részvételiségre törekednek, és egy tágabb közönséget is el tudnak érni.


A jelenleg Zsidó Kultúra 2028 néven futó projekt egy olyan induló alap, ami lehetővé teszi, hogy közösen dolgozzanak, kialakítsák közös céljaikat, a működési formát, valamint hogy egy közös platformot hozzanak létre olyan projektek és alkotások felkarolására és bemutatására, amelyek a közös értékeket képviselik.