Fesztivál

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Ófalu
2019. április 19. (péntek) 15:00 - 2019. április 22. (hétfő) 18:00

Helyszín:


3176 Hollókő, Ófalu

Programok a Pajtaárok Színpadon


HÚSVÉT VASÁRNAP - 2019. április 21.
11.00: Megnyitó és a Hollókő Táncegyüttes húsvéti ünnepi műsora
11.45: Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15: DŰVŐ zenekar muzsikál
12.30: Nógrád Táncegyüttes fellépése
13.00: AUREVOIR népzenei koncert
15.00: KEREKES BAND koncert
20.00: Locsoló Táncház a Hollóköves Kávézóban a DŰVŐ és Nógrád Táncegyüttessel

HÚSVÉT HÉTFŐ - 2019. április 22.
11.00: Megnyitó és a Hollókő Táncegyüttes húsvéti ünnepi műsora
11.45: Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15: DŰVŐ zenekar muzsikál
12.30: Nógrád Táncegyüttes fellépése a
13.00: Folk on 45 koncert
15.00: Góbé zenekar


Programok az Ófaluban és a Várban


NAGYPÉNTEK - 2018. ÁPRILIS 19. - ingyenes nap


Húsvéti készülődés Hollókőn: 10.00-17.00-ig
11.00-16.00: Kézműves kirakodóvásár a Petőfi úton
11.00-16.00: Tojásfestő foglalkozás az alsó kútnál (Petőfi út 32.)
11.30: Hollókői böjti szokások, régi képek felelevenítése a Csalogató Táncházban - Séber Attila előadása
13.30: A Torinói lepel története a Csalógató Táncházban - Polgár Péter előadása
15.30: Hollókői böjti szokások, régi képek felelevenítése a Csalogató Táncházban - Séber Attila előadása
18.00: Nagypénteki Szentmise


NAGYSZOMBAT - 2019. ÁPRILIS 20.


Gasztronómiai és hagyományőrző programok az Ófalu udvaraiban
12.00: Kereplőzés hagyományának felelevenítése
11.00-16.00: Folklór programok és népi élet bemutatása az Ófalu házainál
11.00-16.00: Tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel
11.00-16.00: Népviseletbe öltöztetés és karikázó a Hollókői Néptáncegyüttessel
13.00-16.00: Szilvásgombóc főzés a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel
15.00: Kereplőzés hagyományának felelevenítése
16.00: Nagyszombati Vigília


Középkori húsvét Hollókő várában: 10.00-17.00-ig
Középkori lovagi tábor és életkép a Vár előtti téren
Középkori ruhapróba
Ügyességi játékok
Lovagok fegyveres bemutatói, történelemóra
Középkori muzsika


HÚSVÉT VASÁRNAP - 2019. ÁPRILIS 21.


9.30: Húsvéti Szentmise
10.30: Feltámadási körmenet
11.00: Délelőtti táncház a Nógráddal
11.45: Hollókői locsolkodás a templomnál
11.55: Hollókői locsolkodás az alsó kútnál
12.00: Guzsalyas Kézműves ház: Bukovics János palóc mesemondó
12.55: Nóta és tánc a templomnál a Bakator zenekarral
13.15: Iglicés gyerekjáték és táncház
14.00: Táncos zenés mulatozás Nógrád módra
15.00: Iglicés gyerekjáték és táncház
15.30: Délutáni táncház a Nógráddal


Középkori húsvét Hollókő várában: 10.00-17.00-ig
Középkori lovagi tábor és életkép a Vár előtti téren
Középkori ruhapróba
Ügyességi játékok
Lovagok fegyveres bemutatói, történelemóra
Középkori muzsika


Palóc gasztro


Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják nálunk a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várjuk a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz, garantáljuk.
Hollókő húsvétkor nem csak a szemet gyönyörködteti: a gazdag programválaszték mellett a színpompás falu elképesztően finom, kimondottan a húsvéthoz, a hagyományokhoz és a palóc gasztronómáihoz kapcsolódó finomságokkal készül az ünnepre. Nem véletlenül, hiszen a régióban a kistermelők ínyenc portékákkal vannak jelen a piacon. A hollókői napok a hedonistáknak is kiváló alkalmat jelentenek, hogy áldozzanak a kulinária oltárán.


Gazduram Sajtboltjába húsvétkor Horváth Gyöngyi és László sajtkészítő költözik. A meseszerű házikók portáján várják a húsvéti fesztivál résztvevőit és vendégeit. A Hollókői Gasztroudvar is itt kínálja helyi termékeit, húsvéti ínyencségeit. A vásárban ezen kívül természetesen kapható lesz házi méz, péksütemények, lekvárok, szörpök, kenyérlángos és mindenféle finomság.


A vendéglőseink újragondolták a fesztválgasztronómiát. A mindenhol kapható fesztivál-egyenételek helyett olyan kreatív menüsort állítottak össze főleg helyi, hagyományos ételekhez használt, magas minőségű alapanyagokból, amiben visszaköszönnek a tradicionális palóc ízek, receptek. Az ételek nyersanyagául szolgáló alapanyagokat nagy gondossággal válogatják. Szeretnék megmutatni, hogy egyszerű alapanyagokból is nagyszerű ételeket és ízeket lehet varázsolni - ahogyan tették ezt Hollókőn mindig is a régi időkben.


Kerekes Sándort a magazinok gasztronómiai rovataiból ismerhetik. Az idei év egyik legnagyobb felfedezettje az elmúlt tíz évben séfként tevékenykedett, decemberben azonban megnyitotta Budapesten a Radnóti Miklós utcában a kizárólag csúcsminőségű, kizárólag magyar termékeket árusító üzletét "Őshonos Delikát" néven. Mangalicából és szürkemarhából készült, hagyományos és különleges ízesítésű szalámik, áfonyás-borókás szarvaskolbász, balzsamecet, magolajok és megannyi prémium kategóriás magyar áru sorakozik az üzlet polcain. Kerekes úr célja, hogy minél több emberrel megismertesse ezeket a hiteles, őszinte, kiváló termékeket – melyek ráadásul itthon készültek.


Aki húsvétkor kimozdul otthonról, megmenekül a készülődéstől, a konyhában eltöltött napoktól és a vendéglátástól. Jöjjön el Hollókőre és nem marad ki a hagyományos húsvéti gasztronómiai élvezetekből. Kiránduljon, élje át a húsvét hangulatát, élvezze a látványos programokat, a még látványosabb Ófalut és kóstoljon a palócok ünnepi asztaláról! Itt a tavasz, és a húsvét a legjobb alkalom arra, hogy beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiákkal töltődjünk fel – mindezt csodálatosan egyedi környezeteben, az egyik legjelesebb, hagyományos ünnepen!