Fesztivál

Honvédelem Napja, 1849-2019

Budai Vár, Kapisztrán tér
2019. május 19. (vasárnap) 13:00 - 17:00
Ingyenes

Helyszín:

Budai Vár, Kapisztrán tér
1014 Budapest, I. kerület

Budavár visszavételének 170. évfordulója alkalmából ismét látványos csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők 2019. május 19-én a Kapisztrán téren.
A rendezvényen való részvétel ingyenes!


13:00: Hagyományőrző katonák menete a Kapisztrán tértől a Dísz térig, tiszteletadás, megemlékezés, koszorúzás a Honvéd emlékműnél, majd a Görgei-szobornál.


16:00: Látványos utcai csatabemutató mintegy 200 katonai hagyományőrző részvételével.


Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség pirotechnikai  látványelemekben gazdag, több száz katonát felvonultató csatabemutatóval a Kapisztrán téren. 
Buda ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontja volt, amely 1849. május 4-től május 21-ig tartott, és az ostromló magyar erők győzelmével ért véget. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagysikerű produkció idén is az Esztrád Színház jóvoltából kerül bemutatásra, a párbeszédes dramatizált csatabemutatót Korcsmáros György rendező jegyzi. A pazar kiállítású megemlékezés erejét a festői Budavári  környezet és 200 fő gyalogos és lovassági katona biztosítja. Az előadást a Buzogány toronynál felvett Budavári betörés képei előzik meg, amelyet óriási
kivetítőn tekinthetnek meg az esemény résztvevői. Eközben a császáriak a helyszínen élőben készülődnek az ellentámadásra, majd a betörés első sebesültjei is megérkeznek a Hadtörténeti Múzeum épülete elé.
A betörés után a magyar tüzérek az elfoglalt császári ágyúk segítségével látványos robbantásokkal szemléltetik az osztrák barikád elleni támadást. A visszavert honvédek intenzív tüzérségi és a gyalogsági sortüzet indítanak a császáriak ellen, majd egy végső szuronyroham után a császáriak megadják magukat, a honvédeké a győzelem!
A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 1991-ben alakult társadalmi szervezet. Fő célkitűzése a magyar katonai hagyományok ápolása, a honvédelmi értékek megőrzése és átadása a jelen, illetve a jövő nemzedékének látványos bemutatók segítségével. A hagyományőrző lovas és gyalogsági katonák, a tüzérségi bemutatók, a nagyszámú robbantásimitáció, a puska sortüzek, a szuronyok, a kardok összecsapása pedig nem csupán a magyar katonai hagyományt elevenítik fel, hanem valódi élményt adnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.