Fesztivál

Kevi Juhászfesztivál

5420 Túrkeve, Fő tér
2018. május 19. (szombat) 10:00 - 2018. május 20. (vasárnap) 18:00

„Túrkevibe’ mindig május derekán, Juhászfesztivál van, ez már hagyomány…” – énekelte a megnyitóban a Madarász Károly Népdalkör, a Madarász Katika által írt fesztiválhimnuszt. Örömmel hallgatom mindig a kezdő sorokat, hiszen bizonyítja, hogy a tizenkilenc évvel ezelőtt hagyományápolási céllal indult rendezvényünk mára, maga is hagyománnyá vált. Készülnek rá az emberek, a főzők, a vendéglátósok, a szállásadók, az árusok, a családok, akik vendéget fogadnak, készülnek a helyi fellépők a rock zenekartól a nótaénekesig. És készülnek a rendezők, sorba szedve az ezernyi apró teendőt, hogy végül gördülékenyen megvalósuljon a fesztivál.


Sokan kérdezték tőlem a napokban, hogyan látom, hogyan érzem, sikeres volt-e a rendezvény. A válaszom határozott igen, hiszen hömpölygött a tömeg, az emberek kezében sör, harapni való és vásárfia, a piacon főtt a birkapörkölt és sokféle más népi étel, jókedv és kacagás töltötte be a fesztivált. A két színpadon feszes ütemben váltották egymást a programok, melyeken minden korosztály és ízlés találhatott magának kedvére valót. A juhok az idén is levetették a bundájukat, a juhászati szakma iránt érdeklődők szakmai fórumon vehettek részt, láthattak fajtabemutatót, nyájterelő és sajtkészítési bemutatót.


Jó volt a két színpad látogatottsága. A Ligetszínpadon a fiatal korosztály tehetségei szórakoztatták a közönséget, zeneiskolától a táncosokig, rock zenekartól a hip-hop-ig. A Fesztiválszínpad előtt is mindig volt közönség. Megtapsolták a helyi hagyományőrzők köszöntését, a nótát, a mulatóst, az operettet, a néptáncot, a gyerekkoncertet, harsányan kacagtak az utcaszínház előadásán, tomboltak az esti nagyzenekar koncertjén, táncoltak és énekeltek az utcabálon. Bevált a már a tavaly alkalmazott koncepciónk, hogy a Liget színpad a fiatal korosztályé, és a szombat esti fellépő nagyzenekar, a mai fiatalok körében jól ismert legyen.


A vásárban a legkülönbözőbb árukból válogathattak a látogatók, kiváló kézműves termékek, kistermelői áruk váltották egymást a kézművesek terén és az ízek utcájában. A Petőfi tértől a Kossuth utcán a Vadász Pál kiállító teremig, a másik irányban a Jégpalotáig húzódott az árusok sora, de bőven jutott belőle a Piactérre is. A vásárban népzenészek és betyárok szórakoztatták az arra járókat.


Jelentős eseménye a fesztiválnak a főzőverseny. A két napon összesen kb. háromszáz bográcsban főtt birkapörkölt, melyből száznegyvenhárom bográccsal neveztek a főzőversenyre. A népi étel kategóriában kb. hetven étel főtt, ebből ötvenen neveztek. Az idén túrkevei birka sült a nyárson és még bárányhúsból készült hamburgert is kóstolhattak a fesztivál látogatói.


Bízunk benne, hogy minden résztvevő talált kedvére való programot, szórakozást, enni-inni valót és szép árut, amivel megajándékozhatta szeretteit.

Legyen az október hónap első keddje a kedvenc napod nálunk!
Legyen az október hónap első keddje a kedvenc napod nálunk!

Október 2-án KultúrKedd a port.hu oldalon.