Fesztivál

Kisfarsang a Busók Földjén

Mohácsi Busó-Fesztivál, Busójárás
2019. február 28. (csütörtök) - 23:59
Ingyenes

Helyszín:


Farsang minden esztendőben a január 6-tól, azaz vízkereszt napjától hamvazószerdáig tartó időszakot jelentette. Ilyenkor a nagyobb téli munkák már befejeződtek, a disznóvágás is lezajlott, a lakodalmak is elmúltak, a tavaszi földmunkák ideje még nem jött el. Így ez volt a legalkalmasabb időszak az ünneplésre, vigasságra, táncra.
Kisfarsanggal (farsang utolsó csütörtökje) /mali poklada/ kezdetét vette az ünnep, ekkor csak gyerekek öltöztek be maskarásoknak (tehát famaszkot nem viseltek).
„A gyerekek bandákba verődve házról házra járnak. Buzogányukkal megveregetik a kaput és bekiáltanak a kerítésen: Poklada![3]
Ezzel bejelentik a háziaknak, hogy megérkezett a farsang, vége a télnek s hogy itt van a tavasz. Előbb buzogányukkal vagy botjukkal megveregették a ház sarkát és a kemence száját, majd a háziaknak elmondták jókívánságaikat, majd jutalmul kalácsot, a nyársukra kolbászt, szalonnát kaptak”.
Farsangi mondóka


Farsang, farsang, háromnapi farsang,
Itt is adnak, amit adnak
Ez is Isten háza,
Szálljon le rája
Az Isten áldása,
Hat lóval, hat ökörrel
Három borjas tehénnel,
Egy aranyos ekével.

Maszkarások egy részét azonban szokás jankeléknek is nevezni. Jellemzőjük, hogy korommal bekenik vagy rongy maszkkal fedik el arcukat és színes rongyokat húznak magukra, fegyverként pedig, egy zsákot, harisnyát rongyokkal megtöltenek, és ezzel fejezik ki az ördögi pajkosságukat a nőkkel szemben. Ehhez az alakhoz is tartozik egy legenda, miszerint, volt egy öreg, kissé púpos zsidó kereskedő - Jan Görl - aki Mohács utcáit járva, nyersbőröket vásárolt. A kapott bőröket, pedig az egyik vállára vetve vitte. Ez e kissé vicces kinézetű alakot a gyerekek gyakran csúfolták különböző mondókákkal, „Jánkele gri, jánkele gri, jánkele gri, kell e nokedli?” és ekkor az öregember a vállán lévő bőrökkel feléjük csapot, hogy elijessze őket. Hogy mi az igazság, azt sajnos már nem tudjuk, de az biztos, hogy a zsidók is tartottak jelmezes felvonulást farsang idején. Egyes kutatók hipotézisükben a helyi németekhez kapcsolja ezt az alakot.