Fesztivál

Koreai Filmfesztivál 2018

Helyszín:


1148 Budapest, XIV. kerület Örs vezér tér 24.

1073 Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 39.

4025 Debrecen, Miklós utca 1.

7621 Pécs,

6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.

A Koreai Filmfesztivál Dél-Korea és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvétele után, 2007-ben, a két ország közötti gazdasági együttműködés kiteljesedésének köszönhető közös kultúrapártolás részeként jött létre. A sokszínű műfajok közül természetesen a magyar közönség ízléséhez illő, könnyen azonosulni tudó filmműfajokat választották ki a szervezők. A filmek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a két ország nézői közelebb kerülhessenek egymás kultúrájához.


A Koreai Filmfesztivál rendezvénysorozat – mivel akkoriban még nem létezett maga a Koreai Kulturális Központ – a Koreai Köztársaság Nagykövetségének támogatásával indult útnak. Akkortájt a mai korszerű technikákat még elképzelni sem lehetett; 35 mm-es film volt használatban, felirat helyett hangalámondás segítette a magyar közönséget A 2000-es években a koreai filmek évente több mint száz millió nézőt vonzottak a mozikba. Dél-Korea volt a világon talán az egyedüli ország, ahol a belföldi filmek piaci eloszlása meghaladta a 70 %-ot. 2007-ben, az első Koreai Filmfesztiválon a magyar nézők az észak-déli konfliktust tárgyaló filmekkel (Harcosok szövetségeJoint Security Area), a történelmi Koreát bemutató alkotásokkal (A király és a bohóc), valamint a magyar közönség nagy részének szokatlan, és kihívó témákkal foglalkozó filmekkel is találkozhattak. A fesztivállátogatók száma bőven túlszárnyalta az elképzeléseket, és a közönségfogadtatás is pozitív volt.  A következő évben a fesztivál nem került megrendezésre, 2008. mégis mérföldkő lett a koreai filmek tekintetében: ekkor adták le – Európában először – közszolgálati csatornán a „Palota ékköve” című történelmi sorozatot. Az MTV által sugárzott sorozat nem várt sikert hozott magával: a Palota ékkövének köszönhetően a magyar közönség intenzíven kezdett el érdeklődni Dél-Korea iránt.


Ennek eredményeként, nemcsak hogy exponenciálisan nőtt a résztvevők száma, hanem maga a fesztivál a fővároson, Budapesten kívülre is eljuthatott: az olyan nagyvárosokban, mint Szeged, Pécs és Debrecen is megrendezésre került. A bemutatott filmek száma a kezdeti 5-10 filmről 20-30 filmre növekedett. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a Koreai Filmfesztivál Magyarországon az egyik legnagyobb nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, s emellett elmondható az is, hogy az Európában megrendezett ázsiai filmfesztiválok között is az egyik legnagyobb rendezvény.


A Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden immáron párhuzamosan zajló programok nagyszerű közönséget tudhatnak magukénak. Nekik és a pezsgő koreai filmgyártásnak köszönhető, hogy a fesztivál mára Közép-Európa legnagyobb koreai filmes eseményévé nőtte ki magát. A Koreai Filmfesztivált ehhez méltóan 2018-tól saját arculattal és 4 állandó szekcióval folytatják:


FRISS szekció a legújabb koreai filmeket vonultatja fel, és elsősorban a koreai film alakuló irányaira fókuszál.


Az ARCOK szekció Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, hogy a közönség közelebbről is megismerhesse az alkotókat.


FÓKUSZ szekció egy speciális témára összpontosít, ez fesztiválunk meglepetése minden évben.


Az EXTRA szekció pedig magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza, vetítés utáni beszélgetésekkel.