Fesztivál

Koreai Filmfesztivál 2018

Helyszín:


1148 Budapest, XIV. kerület Örs vezér tér 24.

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

1073 Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 39.

4025 Debrecen, Miklós utca 1.

7621 Pécs,

6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.

A Koreai Filmfesztivál Dél-Korea és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvétele után, 2007-ben, a két ország közötti gazdasági együttműködés kiteljesedésének köszönhető közös kultúrapártolás részeként jött létre. A sokszínű műfajok közül természetesen a magyar közönség ízléséhez illő, könnyen azonosulni tudó filmműfajokat választották ki a szervezők. A filmek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a két ország nézői közelebb kerülhessenek egymás kultúrájához.


A Koreai Filmfesztivál rendezvénysorozat – mivel akkoriban még nem létezett maga a Koreai Kulturális Központ – a Koreai Köztársaság Nagykövetségének támogatásával indult útnak. Akkortájt a mai korszerű technikákat még elképzelni sem lehetett; 35 mm-es film volt használatban, felirat helyett hangalámondás segítette a magyar közönséget A 2000-es években a koreai filmek évente több mint száz millió nézőt vonzottak a mozikba. Dél-Korea volt a világon talán az egyedüli ország, ahol a belföldi filmek piaci eloszlása meghaladta a 70 %-ot. 2007-ben, az első Koreai Filmfesztiválon a magyar nézők az észak-déli konfliktust tárgyaló filmekkel (Harcosok szövetségeJoint Security Area), a történelmi Koreát bemutató alkotásokkal (A király és a bohóc), valamint a magyar közönség nagy részének szokatlan, és kihívó témákkal foglalkozó filmekkel is találkozhattak. A fesztivállátogatók száma bőven túlszárnyalta az elképzeléseket, és a közönségfogadtatás is pozitív volt.  A következő évben a fesztivál nem került megrendezésre, 2008. mégis mérföldkő lett a koreai filmek tekintetében: ekkor adták le – Európában először – közszolgálati csatornán a „Palota ékköve” című történelmi sorozatot. Az MTV által sugárzott sorozat nem várt sikert hozott magával: a Palota ékkövének köszönhetően a magyar közönség intenzíven kezdett el érdeklődni Dél-Korea iránt.


Ennek eredményeként, nemcsak hogy exponenciálisan nőtt a résztvevők száma, hanem maga a fesztivál a fővároson, Budapesten kívülre is eljuthatott: az olyan nagyvárosokban, mint Szeged, Pécs és Debrecen is megrendezésre került. A bemutatott filmek száma a kezdeti 5-10 filmről 20-30 filmre növekedett. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a Koreai Filmfesztivál Magyarországon az egyik legnagyobb nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, s emellett elmondható az is, hogy az Európában megrendezett ázsiai filmfesztiválok között is az egyik legnagyobb rendezvény.


A Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden immáron párhuzamosan zajló programok nagyszerű közönséget tudhatnak magukénak. Nekik és a pezsgő koreai filmgyártásnak köszönhető, hogy a fesztivál mára Közép-Európa legnagyobb koreai filmes eseményévé nőtte ki magát. A Koreai Filmfesztivált ehhez méltóan 2018-tól saját arculattal és 4 állandó szekcióval folytatják:


FRISS szekció a legújabb koreai filmeket vonultatja fel, és elsősorban a koreai film alakuló irányaira fókuszál.


Az ARCOK szekció Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, hogy a közönség közelebbről is megismerhesse az alkotókat.


FÓKUSZ szekció egy speciális témára összpontosít, ez fesztiválunk meglepetése minden évben.


Az EXTRA szekció pedig magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza, vetítés utáni beszélgetésekkel.


 

Angyalok és pásztorok
Angyalok és pásztorok

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

Jegyvásárlás