Fesztivál

LUX filmnapok 2018

2018. november 07. (szerda) 19:00 - 2018. november 09. (péntek) 21:00

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémákra reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden uniós országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2018. november 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotásról november 14-én szavaznak az európai parlamenti képviselők, az eredményt aznap hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.


A LUX filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatjuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.


November 7. és 9. között az Európai Parlament ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás komplex kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket állít a középpontba.


A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának kvízjátékán lehet nyerni: http://epfacebook.eu/LUX2018-jatek