Fesztivál

LUX FILMNAPOK 2019

Uránia Nemzeti Filmszínház (Díszterem)
2019. november 13. (szerda) 19:00 - 2019. november 15. (péntek) 21:00

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház (Díszterem)
1088 Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 21.

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, a mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak.


Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.


A LUX FILMNAPOK egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amelyben megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét és megvitathatjuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.


A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A válogatásban idén az oknyomozó dokumentumfilmtől a szatirikus társadalmi drámán át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik.

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!