Fesztivál

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Petőfi Irodalmi Múzeum
2019. június 12. (szerda) 15:00 - 2019. június 16. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

Petőfi Irodalmi Múzeum
1053 Budapest, V. kerület Károlyi Mihály utca 16.

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és harmadik alkalommal könyvvásár az őszi Margón. Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy ötszáz oldalnyi utazások ismeretlen világokba, amelyekben teljesen elmerülhetünk. A Margó viszont közösségi műfaj, az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon.


A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugranak, hogy megismerjék az irodalmi csodaországot. A programok között van költészeti műsor, sok könyvbemutató és színházi előadásokat is vendégül látnak. 2011-ben rendezték meg először a Margó Irodalmi Fesztivált az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. Olyan íróközpontú irodalmi eseményt szerettek volna szervezni, ami megmutatja a könyveken túli világot. Az évek során több margós program önálló sorozattá alakult, így például a Rokonok, a Kedvencek temetője vagy az Éjszaka a múzeumban. Legnépszerűbb műsorukból, a Rájátszásból önálló produkció fejlődött az évek alatt, rendszeresen koncertezve fesztiválokon, de töltötték már meg az A38 Hajót, a Művészetek Palotája nagytermét is.


A Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keresik. 2015-ben indították el partnereinkkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, 2017 őszén pedig Szöllősi Mátyás vehette át a díjat Váltóáram című novellás kötetéért.


2017-ben már harmadik alkalommal rendezik meg ősszel a Margót: a nyári Margó hagyományosan a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja, míg ősszel a friss megjelenések mellett a külföldi szerzőkre fordítják figyelmünket. Újdonságként tavaly egy független könyvvásárt is útjára indítottak kiadói partnereikkel.