Fesztivál

Múzeumok Majálisa

Magyar Nemzeti Múzeum (Magyar Nemzeti Múzeum - Múzeumkert)
2019. május 18. (szombat) 10:00 - 2019. május 19. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum (Magyar Nemzeti Múzeum - Múzeumkert)
1088 Budapest, VIII. kerület Múzeum körút 14-16.

Az idei levelet egy kis helyzetjelentéssel kezdjük:
A rekonstrukciós munkák a tervek szerint haladnak a Múzeumkertben, a kivitelezés elkészül a Múzeumok Majálisáig. A komplex rekonstrukció célja egyrészt a kert történeti hitelességű helyreállítása volt, másrészt korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújultak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesültek. Májusra zöldellő, új kert fogad Titeket és a majálisra érkező vendégeket is. A Múzeumkert megszépülése közös örömünk, annak megőrzéséért közösen is kell tennünk, ezért a Majális szervezésekor erre kiemelt figyelmet fordítunk, és döntéseinket ennek alapján hozzuk, kérlek, ezeket a szempontokat fogadjátok majd el. Köszönjük!


A 2019-ES MÚZEUMOK MAJÁLISA TEMATIKÁJA:
Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition – A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. E gondolat szellemében a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományaink jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelenőségére irányítjuk a figyelmet. Különös szerencse, hogy a 24. Múzeumok Majálisának első napját 2019-ben pontosan a Múzeumok világnapján 2019. május 18-án, szombaton tarthatjuk meg.


Az idei majális másik fő tematikája 1989-re, azaz a rendszerváltoztatásra fókuszál. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a rendszerváltoztatás sorsfordító, 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozatot készít elő KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – amelyre a névadás is reflektál –, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Szeretnénk bevonni minél több társadalmi réteget, csoportot, korosztályt a közös emlékezésbe, közösségi élménnyé formálni az ünnep időszakát. Szeretnénk, ha csatlakoznátok ehhez a kezdeményezéshez.


Időszaki kiállítás a múzeum épületében „1989” jegyében: Terveink szerint a résztvevő intézmények 1989-el kapcsolatos műtárgyaiból rendeznénk kiállítást, kapcsolódva a saját kiállításunkhoz. Ezek a tárgyak lehetnek 1989-ben beleltározott tárgyak, 1989-re reflektáló műtárgyak és lehetnek most begyűjtött tárgyak, ha tovább viszitek a mi elképzeléseinket, és vállaljátok begyűjtésüket. Ennek azért is örülnénk nagyon, mert így közreműködésetekkel kiterjeszthetnénk a kampányt az egész országra, és közvetlenül szólítanánk meg az ország teljes lakosságát.