Fesztivál

Negyedik Olasz Gasztronómiai Világhét

Olasz Kultúrintézet
2019. november 18. (hétfő) 10:00 - 2019. november 24. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

Olasz Kultúrintézet
1088 Budapest, VIII. kerület Bródy Sándor utca 8.

Egy Hippokratész idézet szerint „ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed”. A harmadszor megrendezésre kerülő Olasz Gasztronómiai Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható táplálkozási étrend, a „Mediterrán diéta”. Általában a jól ismert táplálkozási piramissal szokták ábrázolni és a tudósok szerint, mivel táplálékban gazdag és kiegyensúlyozott alapokon nyugszik, a leghatékonyabb az egészséges táplálkozást biztosító étrendek között. Ez az étrend elsősorban a gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, az olívaolajat és a hüvelyes növényeket részesíti előnyben, kisebb mértékben használ halat, húst és sajtot, és, mint tudjuk, a növényi rostokban gazdag táplálékok, mint a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs és a hüvelyes növények, kiváló vitamin és ásványi só források. De a Mediterrán diétát azért is szeretjük, mert semmi köze a diétához: gazdag, ízletes és egészséges. Lényege a túlzásba esés elkerülése. Paraszti világunk ősi ízeihez, rendkívüli gazdagságú tárházához nyúl vissza. Az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8) bemutatják a Nemzetközi Narducci Díjat. Ezt a díjat a legjobb receptnek ítélik oda, a díjátadásra 2020 tavaszán Rómában kerül sor. A díj bemutatását olasz vendéglátóipari iskolák a mediterrán diéta jellegzetes termékeivel készült ételeinek kóstolásával egybekötött mesterkurzusa követi. Ezen iskolák diákjai Lazio tartományt illetően az extra szűz olíva olajat, Pugliát illetően a hagyományos tésztákat, Toszkánát illetően a Chiantit mutatják be. November 19-én délelőtt, 10 órakor ugyancsak az Olasz Kultúrintézetben Luisa Torri professzorasszony, a Pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetem Érzékszervi Vizsgálati Laboratóriumának vezetője tart előadást a parmezán és a balzsamecet párosításáról, majd 20-án délelőtt ugyancsak 10 órától az Olasz Kultúrintézetben a Pármai sonkáról tart szemináriumot. Mindkét szemináriumot a bemutatott termékek kóstolója követi.

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás