Fesztivál

Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál

Debrecen
2022. október 06. (csütörtök) 19:30 - 2022. október 08. (szombat) 20:00
Ingyenes

Helyszín:

Debrecen
4000 Debrecen

Program:
Október 6.
19:30 - Ünnepi Hangverseny a Szolnok Helyőrségi Zenekarral és a Debrecen Helyőrségi Zenekarral, közreműködik a Kodály Kórus (Debreceni Református Nagytemplom)


Október 7.
16:30 - Felvonulás (a Simonffy utcától a Nagytemplomig)


Október 8.
15:00 - Haditechnikai bemutató (Főnix Aréna mellett)
17:00 - Szakalaki bemutatók és összevont koncert (Főnix Aréna)


Résztvevő zenekarok:
Banská Bystrica Military Band (Szlovákia)
Debrecen Helyőrségi Zenekar
Magyar Honvédség Központi Zenekar
Légierő Zenekar Szolnok
Niš Military Orchestra (Szerbia)
The Olomouc Military Band (Csehország)
The Military Band of Lower Austria (Ausztria)


A Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál október 6-8. között közel 400 előadót köszönt Európából. A fellépők között 350 fúvóst és dobost láthat, hallhat a közönség a három magyar helyőrségi zenekarnak, továbbá az osztrák, a szlovák, a cseh és a szerb katonazenekaroknak köszönhetően.


A katonazenekarok minden nemzet hadserege számára kulcsfontosságúak, elegendő a történelmi csatákat idéző filmekre gondolni, melyekben megjelenik, hogyan buzdítják, lelkesítik a harc előtti pillanatokban zenével a harcba készülőket. Az elmúlt évtizedek a nyugati világban békésen teltek, így egy egészen más koncepcióba került a katonazene, és az ehhez köthető tradicionális, látványos és lenyűgöző elemek is új szintre emelkedtek - megóvva a feledéstől a különböző kultúrák ezen értékeit. Leakasztották a dobokat, a trombitákat és a kürtöket, elővették a díszes ünnepi ruhákat, majd megmutatták a közönségnek, hogyan lehet szórakoztató és látványos showműsorban színre vinni e hagyományokat már a mai világ érdeklődésére szabva.


Magyarország egyetlen nemzetközi katonazenekari fesztiválja közel 400 szereplőt vár hazai és közép-európai országokból. Idén több mint 350 zenészt számlál a három magyar zenekar és a négy külföldi csapat, melyek Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból és Szerbiából érkeznek. A magyar fegyveres erők, a különböző nemzetközi zenekarok és a művészeti csoportok idén a Főnix Arénában nagyszabású show-val és haditechnika bemutatóval, a Debreceni Református Nagytemplomban emlékezetes koncerttel és a Piac utcai felvonulás keretében mutatkoznak be a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál részeként.


„Idén hét nagyzenekarral működünk, de nem titkolt célunk az, hogy évről évre építkezve, egy hatalmas Military Tattoo Show-val elhozzunk Magyarországra a világ legkülönbözőbb tájainak katonazenekari hagyományait, a skót kiltektől a māori szokásokig, egy modem és szemet gyönyörködtető látványvilággal.” – mondta Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója.


Történelemi örökségünk ünnepe, az ország legnagyobb nemzetközi katonazenei találkozója fergeteges koncertekkel és látványos szakalaki bemutatókkal ingyenesen várja az érdeklődőket.