Fesztivál

OFF-Biennále GAUDIOPOLIS 2017 - Az öröm városa

Helyszín:

Dunaújváros , Eger , Nagykanizsa , Pécs , Budapest

Információ:

Szeptember végén ismét jelentkezik Magyarország legnagyobb független, hálózatosan szerveződő művészeti kezdeményezése. Új műveket, kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre, támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, és a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben, és erősítse a demokrácia kultúráját. Az OFF idei kiadása a Gaudioplis 2017 - Az öröm városa címet viseli, és öt hétig várja majd a látogatókat.

"Gaudiopolis (1945-1950) egy gyermekköztársaság volt, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított a második világháborút követően Budapesten. Árvaháza vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül több száz gyereknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették szüleiket, otthonukat.
Az "öröm városának" gyermek lakói saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül, és mindenkire (a tanárokra is) vonatkozó törvényeket hoztak. Ez a közösség azt tűzte ki célul, hogy újratanulja a demokráciát, és hogy "Krisztus evangéliumának szellemében, társadalmi korlátokat megszüntetve, önálló, öntudatos, önismeretre és önbírálatra törekvő, gyakorlatilag ügyes, elméletileg képzett magyar embereket" neveljen. Megvalósult utópiaként a remény, a bizalom, az együttérzés, a nagylelkűség, a felelősségvállalás, a kitartás, a bátorság és a törődés szellemében működött.

Az OFF-Biennále projektjei a Gaudiopolis történetéből kiindulva különféle utakat járnak be, de mind annak időszerűségéről tanúskodnak. Bár napjaink háborús tragédiái hozzánk elsősorban csak a menekültek tömegei és a beszámolók által jutnak el, a gyorsan változó politikai környezetben ma is újra kell gondolnunk egyéni kiállás, oktatás, közösségépítés és a demokrácia fenntartásának összefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepe ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek - és a művészetnek."

Marvin Gaye Chetwynd performanszművész a Valahol Európában (1946) című filmből kiindulva, gyerekekkel hoz majd létre látványos díszletekkel és kosztümökkel egy karneváli hangulatú előadást. Michael Rakowitz különböző kultúrák képviselőit vendégeli meg és ülteti egy asztalhoz, megteremtve a párbeszéd lehetőségét. Éva Kotáťková új installációjában a hivatalok rideg és sivár világát alakította át fogyatékkal élő alkotótársainak segítségével: a sok humorral és empátiával kialakított szürreális "irodatér" kreativitásuk megélésére hívja leendő 'ügyfeleit.' Manuel Pelmuş városi szobrokat, emlékműveket értelmez újra a mozgás, a performansz eszközeivel. A Slavs and Tatars művészcsoport ironikus munkái a közép-európai nacionalista vízióknak tartanak görbe tükröt. Katarina Šević és László Gergely 'vándortársulata' Budapest különböző pontjain tűnik majd fel, hogy utcaszínházi előadásaival a közéletről szóló párbeszédet visszahelyezze annak valódi közegébe: a köztérre.

Az ART BUDA nevű helyszín közösségi térré alakul (Hűvösvölgyi út 2.), ahol folyamatosan zajlanak worshopok gyerekeknek, és ennek anyagából pop-up kiállítást is rendeznek az OFF ideje alatt. A Hős utcai gyerekekkel együtt egy művészetpedagógiai program is fut a Kontúr Egyesület és az OFF-Biennále Egyesület partnerségében. Az edukációs program része emellett a nagyközönségnek szóló vezetett séták szervezése, amelyek során több OFF-helyszínt is végig lehet járni kurátorok, művészek közreműködésével.

A részletes program az OFF-Biennále honlapján szeptember közepétől érhető el, illetve egy ingyenes programfüzetet is kiad az OFF, amely városszerte hozzáférhető lesz.
szept. 30. (Szo.) 18:00
szept. 30. (Szo.) 18:30
18:00
okt. 13. (P.) 19:00
19:00

Vélemény: