Fesztivál

PIM Nyári Fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum
2019. június 26. (szerda) 20:00 - 2019. július 07. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

Petőfi Irodalmi Múzeum
1053 Budapest, V. kerület Károlyi Mihály utca 16.

Szélesre tárja kapuit a PIM, hogy együtt ünnepeljük a nyarat és az irodalmat. Lesz film, színház és muzsika. És lesz meglepetés a fotográfia élvonalából: a nagyközönség előtt eddig rejtőzködő képekkel is nyílik az André Kertész-kiállítás.


100 éve halt meg Ady Endre és 40 éve alakult a Balaton zenekar. Jó alkalom a keserédes sanzonok, bársonyos melankóliájának és az egykori undergroundban gyökerező rock and roll progresszivitásának meghallására.
Kollár-Klemencz László kamarazenekara a Rengeteg című albumát hozza el a PIM-be. A dalokat a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésnek vágya inspirálta.
Ady és az irodalomtörténet nagyasszonyai: Brüll Adél, Boncza Berta és Dénes Zsófia. Felolvasó színház a romantikus üzenetekből, levelekből, versekből és visszaemlékezésekből. Felolvasó színház a szenvedélyes viszonyok megszületéséről, elmúlásáról és örökéletűségéről.
A bennünk és a körülöttünk nem változó banalitásokra és groteszkre irányítja a figyelmünket Mácsai Pál, Örkény örökzöld novelláival miközben Lukács Miklós cimbalom művész virtuozitása a közlés minimumában gyökerező egyperceseket a képzelet maximumához közelíti.
A PIM kertmozija bemutatja: Szász János: Ópium − Egy elmebeteg nő naplója. A magyar művészfilmek legjobbikai között tartjuk számon. Csáth Géza szövegei és Ulrich Thomsen (Brenner) és Kirsti Stubø (Gizella) kettőse határozza meg a filmet, no meg a rendező képi zsenialítása.
A fesztivál záróakkordjaként szenvedélyes francia sanzonok dallamai varázsolják el a gesztenyefás udvarra belépőket – rejtőzködő szenvedéllyel a PIM udvarára varázsolva André Kertész egykori Párizsát.