Fesztivál

Pünkösd a Budai várban

Budai vár
2018. május 20. (vasárnap) 09:00 - 2018. május 21. (hétfő) 21:00
Ár: Ingyenes
Ingyenes

Helyszín:


1014 Budapest, I. kerület

PÜNKÖSD - Ég és Föld találkozása, a Tűzkeresztség ünnepe. A Szentlélek eljövetelét az egyház megalapítását ünnepli a keresztény világ. Pünkösd a megtisztulás, a közösség, az egymáshoz tartozás élményét, a Szentlélek munkálkodó erejét adja számunkra! Pünkösd hagyományaiban ugyanakkor jelen van a tavaszünnep, melyben ősi tavaszköszöntő rítusok, népi bölcsességek, búcsújáró népszokások élnek tovább.


A Budavári Palota két legimpozánsabb teraszán lesz a Pünkösdi sokadalom, melyre Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival, várják a családokat, kicsiket és nagyokat, hazai és külföldi turistákat egyaránt. S


A rendezvény egyben kézműves és gasztronómiai vásár, mesterség bemutatókkal, valódi hungarikumokkal fűszerezve. A felnőtteket a magyar kézműves sörteraszon a Csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör és a Fóti kisüzemi sörfőzde különlegességei várják, hagyományos pünkösdi fogásokat készítő látványkonyhák, kemencés étkek ínyencségeit kóstolhatjuk. Pünkösdhétfőn elkészül az ünnep óriás kalácsa, melyet igazi közösségi élményként mindenki megkóstolhat.


Különleges látványosságnak ígérkezik az évről évre megújuló, virágba boruló Életfa, a Palota Meseösvényvalamint a Nádudvari Művészeti Iskola izgalmas hétpróbás Pünkösdi királyavató játékai. A színes forgatag egy ősi rítustánccal a jellegzetes pünkösdi szokás felidézésével, a pünkösdi királyné körmenettel veszi kezdetét, melynek során a PünkösdölőNéptánc Találkozó táncosaival „mi is meghordozzuk király kisasszonykát”.


A gyerekszínházi előadások széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét.  A határon innen és túlról érkező hagyományőrző, kézműves mesterek különleges műhely bemutatókkal készülnek az ünnepre.Újra forog az ország legmívesebb kosaras körhintája és a Tündérkert Galéria pünkösdi virágműhelyében születő alkotásoktól virágba borul a budavári Palota.


Kézműves és népművészeti kirakodóvásár
Pünkösdi gasztronómiai kalandozások
Hagyományos pünkösdi népi étkeket készítő látványkonyhák, hungarikumok
A Budavári Pünkösd óriás kalácsa, kézműves sörterasz


Egész napos családi programok
Családi meseösvény
Míves műhely: Kárpát-medence kézműves mestereinek bemutatói
Kő Boldizsár iparművész Életfa alkotása - Pünkösdi léleklabirintus
Kosaras körhinta; Hagyományéltető játékok a századfordulóról
Babasziget – családi babajátszóház
Tündérkert Galéria Míves Műhely

Legyen az október hónap első keddje a kedvenc napod nálunk!
Legyen az október hónap első keddje a kedvenc napod nálunk!

Október 2-án KultúrKedd a port.hu oldalon.