Fesztivál

Quartettissimo XII. Európai Vonósnégyes Fesztivál

Károlyi Kastélypark
2021. szeptember 24. (péntek) 20:00 - 2021. szeptember 26. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Károlyi Kastélypark
8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u.2.

A Károlyi József Alapítvány szeptember 24. és 26. között tizenkettedik alkalommal szervezi meg a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig rövid koncerteken mutatják be diákjaikat.


A vonósnégyes zene lényege a párbeszéd.


Az európai párbeszéd pedig a Károlyi József Alapítvány kulturális tevékenységeinek lényege a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, legyen az társadalomtudósok vagy zenészek közti párbeszéd.


Így az Alapítvány napirendjén ismét fontos szerepet kap az európai tapasztalatok és zenei készségek cseréje a « Quartettissimo » XII. Európai Vonósnégyes Fesztiválnak köszönhetően, amelynek célja, hogy a fővároson kívül továbbra is egyre nagyobb közönséget vonzzon a kamarazene felé.


Idén a francia Quatuor Mona mellett, amely tavaly a pandémia miatt nem tudott eljönni, különleges elismerésben részesül a szlovén Dissonance Quartet, amely a Szlovén EU-elnökség keretében lép fel és amelyet az olasz Quartetto Dulce in Corde követ a Dimore del Quartetto támogatásával. A Magyar Hangszerész Szövetség ismét kiállítja a vonósnégyes hangszereit, míg a zeneiskolák növendékei szombaton délelőtt a kastélykápolnában lépnek fel, tanúskodva arról, hogy a hagyomány nem vész el a fiatal generációk körében.