Fesztivál

Romani Film Fest

Art+ Cinema
2018. május 24. (csütörtök) - 2018. május 27. (vasárnap) 23:55

Helyszín:

Art+ Cinema
1073 Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 39.

Az 1848-as szabadságharc a Cigány Filmfesztivál központi témája
Többezer roma honvéd vett részt egyik legfontosabb történelmi eseményünk
harcaiban. Ez az idei, nyolcadik Romani Film Fest központi témája. 33 filmet, többek között a Csandra szekerét, a Historia Romanit és a Cziffra Györgyről szóló
dokumentumfilmet is láthatják az érdeklődők 2018. május 24. és 27. között.
Kerekasztal beszélgetésen a cigányság szabadságharcban betöltött szerepéről lesz szó a négynapos fesztiválon. 


Az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódik az idei Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál, melynek programjait 2018. május 24-27. közt látogathatják az érdeklődők. A szervezők az immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a romák abszolút részesei voltak a magyarság egyik legfontosabb történelmi pillanatának: körülbelül hatezer cigány honvéd harcolt a szabadságharcban.


A fesztivál hagyományaihoz híven ismét számos izgalmas filmmel, kerekasztal-
beszélgetéssel, workshopokkal, koncertekkel készülnek a közönségnek. A fő cél a
kisebbségi kultúra megismertetése, a különböző kultúrájú emberek közti hasonlóságok bemutatása, a kisebbségi és a többség közötti párbeszéd elősegítése.


A Romani Film Fest megnyitójának május 24-én, csütörtökön 17 órától ad helyet az Art+Cinema. A mozi előtt a Szilvási Gypsy Band vezetésével tartott flashmob indítja az eseményt, majd Lakatos Klára grafikusművész kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők. A tárlatot Balogh Tibor festőművész nyitja meg. Ifj. Suki András zongoraművész Liszt-darabot játszik majd, a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesétől pedig verbunkosokat és Kossuth-nótákat hallhatunk. Fellép a Romano Glaszo és a Szilvási Gypsy Band, valamint a C-ESZ- FISZ-A. A fesztivált Langerné Victor Katalin az EMMI helyettes államtitkára nyitja meg.A műsor után a Historia Romani c. filmet vetítik le, amely a romák 1948-49- es
eseményekben betöltött szerepét mutatja be, a fesztivál során pedig a roma holokausztról is vetítenek több alkotást. A közönség megtekintheti a Cziffra György zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet és a Django Reinhardt jazzgitáros életéből született alkotást. Európai cigány színházi alkotókról szól a Roma Hősök című film, melynek vetítése után workshopon vehetnek részt az érdeklődők. Levetítik a fesztiválon a Lajkó, cigány az űrben, a Brazilok, a Csandra szekere című filmeket is. A gyerekeknek hat rajzfilmmel készülnek, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió például cigány meséket dolgozott fel. Ezeken kívül számtalan kisjáték- és dokumentumfilm szerepel a kínálatban. Összesen 33 mozi közül választhatnak az érdeklődők.


A romák szerepe az 1848-as forradalom és szabadságharcban címmel rendeznek
kerekasztal beszélgetést május 25-én, pénteken 16 órakor. A meghívott vendégek közt van dr. Bársony János kisebbségkutató, Dr. Suki András zongoraművész cigányzene kutató és Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója. Közönségtalálkozókra is sor kerül: Hollandiából érkezik Orhan Galjus, aki Európa különböző országaiban élő holokauszt túlélőkkel készített dokumentumfilmet. Valamint A legnehezebb szó - The Hardest Word c. színházi film írójával, Richard O’Neill-lal és rendezőjével, Balogh Rodrigóval is rendeznek beszélgetést.

A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje