Fesztivál

Shakespeare Fesztivál

Helyszín:

Gyula

Információ:

  • Időtartam:
    2017. július 07. (péntek) egész nap - 2017. július 16. (vasárnap) 23:59
  • Web:
A Gyulai Várszínház 54. nyári évadának keretein belül 13. alkalommal kerül megrendezésre a Shakespeare Fesztivál. Több mint egy héten át Shakespeare darabokat láthat a közönség, a hazai előadások mellett külföldi vendégjátékot is befogad a színpad. Az előadások mellett filmvetítések, zenés est, konferencia is lesznek.

Az első bemutató a XIII. Shakespeare Fesztiválon a Szentivánéji álom című táncjáték lesz július 7-én és 8-án a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra, aki már sikerrel mutatta be Shakespeare Macbeth és Rómeó és Júlia című darabjait is. Shakespeare 1595-ben írta a Szentivánéji álom című művét, magyar nyelvre elsőként Arany János fordította le 1863-ban. A vígjáték idővel átkerült a színpadra is, így balett előadások formájában is bemutatták a történetet. Az előadás folyamán Felix Mendelssohn Bartholdy zeneszerző által alkotott dallamok csendülnek fel, illetve azok átdolgozásai. A Szentivánéji álom számtalan átdolgozásban került már színpadra, de a gyulai Shakespeare Fesztiválon most először kerül sor táncjátékként való bemutatásra. Minden koreográfusnak és rendezőnek más az elképzelése és éppen ez teszi különlegessé ezt a vidám darabot. Az előadás garantáltan mosolyt csal a nézők arcára! Egy különleges éjszaka tele meglepetésekkel és mozgalmas történésekkel.

Az idei kiemelt külföldi Shakespeare előadás az izraeli Lear király (The Bastard's Story) annál is inkább, mert a 13 éve tartó fesztiválon még nem szerepelt izraeli produkció. Az előadás 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjat is nyert. Látható lesz még a III. Richárd Zsótér Sándor, a M/Ámor vagy amit akartok a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapatának előadásában, a Tévedések Vígjátéka Bocsárdi László rendezésében, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója a Shakespeare, Sonnet 66 Kokan Mladenoovic rendezésében, és Az éjszaka szívében - A Lear történet, amely a nagyváradi Teatrul Regina Maria előadása.

Vélemény: