Fesztivál

SopronDrum Ütősfesztivál

Helyszín:

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
9421 Fertőrákos, Fő utca 1.
Soproni Petőfi Színház
9400 Sopron, Petőfi tér 1.
Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1.
Pro Kultúra Sopron
9400 Sopron, Liszt Ferenc u.1.

A SopronDrum Fesztivál immár második alkalommal, a világ legjobb ütőhangszeres művészeit bemutatva, Magyarország legjelentősebb ütőhangszeres találkozójának ad otthont, 2019. június 10-17 között.


A tavalyi fesztivál sikeres koncepcióját folytatva, a meghívott világsztár művészek a koncertjeik mellett oktató előadásokat (mesterkurzusok/workshopok) tartanak a fiatal ütőhangszeres generációnak, pedagógusoknak, aktív zenészeknek és természetesen az ütőhangszeres zenét kedvelő közönségnek. Ezek a személyes találkozások maradandó élményt nyújtanak a résztvevőknek, hiszen közvetlenül részesülnek azokból a hihetetlen zenei energiákból és tehetségből, amivel a meghívott művészek rendelkeznek.


A SopronDrum fesztivált a világ jazzéletének egyik legnagyobb dobos sztárja Dennis Chambers nyitja workshopjával a Petőfi Színházban, majd este a Fertőrákosi Barlangszínházban fúvósokkal, külön vokál szekcióval és két ütőhangszeressel felálló angol zenekar, az Incognito lép fel. A tizenegy tagú együttes ma a világ fesztiváljainak egyik legkeresettebb jazz-funk zenét játszó formációja – így igazi karneváli hangulattal indulhat a fesztivál.


Az idei program egyik szenzációja az a Barlangszínházi koncert, melynek első fellépője Nik West, aki többek között Prince basszusgitárosa volt. Szólókarrierjét teltházas turnékoncertekkel indította négy kontinensen. Videói 40 millió fölötti nézettséget értek el a Youtube-on és a Facebookon, magáról azt tartja, hogy a zenei iparág innovátora és független művész. Fergetegesnek ígérkező koncertet ad zenekarával és a két másik világsztárral, Dennis Chambers-szel és Tommy Campbellel. Az est különlegessége még, hogy a világ jazz életének két kiemelkedő dobosa Tommy Campbell és Dennis Chambers hosszú pályafutásuk alatt először, közösen lép színpadra – ezzel jazz történeti pillanatnak lehetünk tanúi és élvezői.


A fesztivál klasszikus zenei sztárja Gordon Stout, az amerikai Ithaca College professzora, zeneszerző, a világ egyik legelismertebb marimba oktatója. Munkássága elismeréseként az amerikai ütőhangszeres társaság, a Percussion Art Society 2012-ben beválasztotta a Hall of Fame-be, a hírességek csarnokába. Gordon Stout három napon keresztül fog aktív kurzust tartani. Így arra is lehetőség nyílik, hogy sok diák bemutathassa tudását, és együtt játszhasson a mesterrel. Az ilyen aktív kurzusok szokásos eleme a játék, a zenei felfogás és technikai felkészültség közös kielemzése, javítása diák és oktató között.


Egy újabb színt képvisel a fesztiválon Michael Shack, aki az elektronikus dobolás egyik világsztárja. Roland V-drums hangszereken tart koncertet és egyéni oktatói anyagát is prezentálja a kurzusán.


A 35 éves Amadinda ütőegyüttes, a magyar zenei élet utazó nagykövete, méltán vált a 35 év alatt a világ egyik legismertebb ütőhangszeres együttesévé. A Barlangszínházban rendhagyó koncerttel ünnepelnek, ahol a lenyűgöző hangszerparkjuk segítségével a világ tradicionális ütőhangszeres zenéjéből adnak elő egy válogatást.


A magyar résztvevők között kiemelkedő helyen szerepel a „Magyar legendák” című bemutató koncert, amelyen Solti János és Németh Gábor játékát hallhatjuk, a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya példaképül szolgál az őket követő dobos generációknak.


A nemzetközi hírű Budapest Ragtime Band, a tradicionális jazz zene első számú képviselője Magyarországon. Több évtizedes fennállásuk alatt, a világ számos pontján bizonyították tehetségüket.


A Budapest Jazz Orchestra a hazai jazz élet kiemelkedő formációja. a hosszú évek alatt összekovácsolódott, tökéletes big-band hangzással rendelkező együttes, Ella Fitzgerald emlékének szentelt esttel lepi meg a közönséget, kiváló énekes szólistákkal.


DJ Andrew, a méltán népszerű Bin Jip együttes zenésze, szóló produkcióval jelentkezik az elektronikus zenét kedvelő fiatal közönség örömére.


A fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy bemutassa azokat a fiatal magyar ütőhangszereseket, akik már eddig is kimagasló eredményeket értek el. Így idén a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Ütőtanszaka mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny kategória győztesei is.


A SopronDrum Fesztivál nem titkolt célja annak bemutatása évről-évre, hogy hol tart ma a világ ütőhangszeres zenei élete, és nagy megtiszteltetés, hogy valóban a világ legelismertebb művészei fogadják el meghívásunkat.