Fesztivál

Szekérfesztivál/Ratha-yatra 2017

Helyszín:

Budapest

Információ:

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indul délelőtt 10 órakor és kb. 13 órakor érkezik meg a Városligetbe. A szekér a Vörösmarty tér - Deák tér - Andrássy út - Hősök tere - Városliget útvonalon halad majd. A menethez bárki csatlakozhat, aki szeretne bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen belecsöppenne egy fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak!

A résztvevők díszes menetben húzhatják az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladnak. A Városligetben, zöld környezetben változatos fesztiválprogrammal várják a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket egészen 21 óráig. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kapnak a jóga-programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várja a vendégeket.

Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és a Mantra, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái, hiszen ezen a hétvégén ünneplik a Jóga Világnapját szerte a világon, és az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége országos rendezvénysorozatot is szervez Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóganap címmel.

A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.

A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. Az atomok a világunkat felépítő stabil szerkezetű molekulákká kapcsolódnak össze, az egyének családdá és szociális-társadalmi hálóvá, a lelkek pedig egy békés, lelki közeggé kapcsolódnak. Te is bekapcsolódnál? Lépj közelebb! India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.

Vélemény: