Fesztivál

Szent István Ünnep - Gabonakaland

Vajdahunyad vára épületegyüttes
2019. augusztus 20. (kedd) 10:00 - 17:00
Ingyenes

Helyszín:

Vajdahunyad vára épületegyüttes
1146 Budapest, XIV. kerület Vázsonyi Vilmos sétány 2.

Augusztus 20-a nemcsak az államalapítás és Szent István király, hanem kenyér ünnepe is! Régen az aratás végének, az új kenyérnek a megünneplése elterjedt szokás volt az egész országban. Az aratóünnepeken aratókoszorút vagy búzababát kötöttek, ünnepélyes menetet szerveztek, táncos mulatságot tartottak és megsütötték az új búzából az első kenyereket is 1899-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapítója, még rendeletbe is foglalta az aratóünnepek megtartását. Mivel a korábban elterjedt tradíció a 19. század végére már kissé feledésbe merült. Rendeletének hatására a 20. század elején ismét országszerte örömünnepeket rendeztek, ahol a gazdák megvendégelték a földeken dolgozókat.


Idén a nemzeti ünnep napján mi múzeumi keretek között gondolják újra a hagyományt! A látogatók augusztus 20-án „gabonakaland” résztvevői lehetnek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaiban. A múzeumi felfedezőjátékkal vállalkozó kedvűek játszva szerezhetnek majd hasznos ismereteket legalapvetőbb élelmiszerünkről, a búzáról, valamint a megismerhetik, hogyan is készítették el korábban a „mindennapi” kenyeret. Tematikus időszaki minikiállítás keretében az aratás hagyományos eszközeit is bemutatják az érdeklődőknek.


Ezenkívül szeretettel várnak mindenkit *játszóházzal, kézműves portékák vásárával, benti és kinti családi programokkal! A kinti programok és vásár már augusztus 17-től!


A belépés díjmentes!