Fesztivál

Szőlős Pákozd Gasztro-találkozója

Helyszín:

Pákozd

Információ:

Harmadszor kerül megrendezésre a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozója. - "Ahol az étel a bor és a jókedv találkozik!"

Különleges és nemes kulturális küldetést vállaltak fel 2015-től a hagyományteremtő céllal létrehozott Szőlős Pákozd Gasztro-találkozó szervezői! A település múltjára épülő halászati és szőlészeti hagyományaihoz kapcsolódóan - a bor és a hal köré szerveződött találkozón - a helyi borkultúrát kiterjesztve június 24-én a határon túli történelmi borvidékeink tradícióinak ápolására, megismertetésére is szerveztek seregszemlét. A szomszédos országokból olyan jól képzett magyar borászok kóstoltatják boraikat, akik - a modern módszerek mellett - még ismerik és gyakorolják a klasszikus magyar termesztési és termelési eljárásokat, használják a jellegzetes magyar fajtákat. Június 23-án, pénteken szakmai napon vitatják meg a nevezett régiókban folyó borászkodás helyzetét, piaci lehetőségeit. Szombaton viszont már a közönség is kortyolhat a legjobb évjárataikból.
A Szőlős Pákozd Gasztro-találkozón az érmelléki borvidéket Heit Lóránd, Piheni Annamária, valamint Mados Attila, a felvidékit a Zsigmond Pincészet szakemberei képviselik. Cuk Lajos a Muravidéken készített italait sorakoztatja fel, Maurer Oszkár pedig szerémségi borait kínálja.

A gasztronómiai élvezetek mellett a program kulturális missziót is teljesít, amennyiben felmutatja a testvér településekhez és saját környezethez egyaránt kötődő kulturális értékeket is. Lesz szó a halászati tradíciókról, bemutatót tartanak a helyi hagyományőrző csoportok, a játszóházban a kicsik népi gyermekjátékokat tanulhatnak, a kirakodó vásáron előkerülnek a népművészeti termékek, a helyi ízeket őrző kézműves ételek.

Nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a minőség jegyében arra, hogy valódi kézműves ételek és italok kerüljenek a kilátogatók elé. A húsok pl. a hagyományos receptúrák alapján, a megadott érlelési idők szerint, valódi füstöléssel és kézi feldolgozással készülnek. A fűszerpaprika csak természetesen szárított és kézzel szedett, a lekvár 60 százalékban valódi gyümölcs alapanyagú, a sajt bio tejből van, a pálinka meg csak kisüsti lehet.

Helyszín: Pákozd, Hősök tere

Vélemény: