Fesztivál

Tartóshullám MEDIAWAVE 29. Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

Monostori Erőd
2019. április 30. (kedd) 14:00 - 2019. május 04. (szombat) 22:00

Helyszín:

Monostori Erőd
2900 Komárom, Dunapart 1.

MEDIAWAVE Film & Music Festival - A Nemzetközi Film és Zenei Együttlét fesztivál 2019. április 30 - május 4. között lesz a komáromi Monostori Erődben.


A 2019-es Együttlét tematikáján gondolkozva villant be a misztikus, mélyen zengő "rítus" szó. A Fesztivál, ugyan nem tudatosan, de az emberélet nagy változásait, sorsfordító eseményeit kísérő krízisek kezelésére kialakított ősi rituálékat - amit a néprajzban 'átmeneti rítuskén't definiálnak - próbálta visszacsempészni a Monostori erőd falai közé. Ilyen, a régiből az újba átmenetet teremtő rítus például a legény illetve a lánybúcsú, a lakodalmas menet és a lakodalom. Négy éve ezek az elemek adják az együttléteink fő vonulatát. Az univerzum változásait kísérő rítusok az évszakok váltakozásához kötődnek. A május eleje a tavaszünnep, a termékenység ünnepének kezdete, a frisset, a zöldet, a színeset, a téli bezártságból a természetbe kivonulás pezsdítő szabadságát szimbolizálja. Rengeteg szokás, rituálé kötődik a tavaszi ünnepkörhöz a különböző kultúrákban, többek között a cigányok tavaszünnepe, az Ederlezi. Mivel a fesztivál is erre az időszakra esik, célkitűzés, hogy a Tartóshullám sokféle ízét a filmben, zenében, közösségi programokban és a gasztronómiában a tavaszrítus fűszerei dominálják.


Az archaikus társadalmakban a beavatási rítus után a fiatalokat a közösség teljes jogú tagjává fogadta. Ezt a szertartást a 2019-es együttlétünk meglepetésének szánják. 


Várják már beavatott és még avatatlan, fiatal és nem fiatal nevezők jelentkezését filmben, zenében, közösségi programokban, akik a rítust ősi vagy mai modern vonatkozásaiban bármilyen módon értelmezik, megjelenítik, és valódi hívószóként tekintik Együttlétünk aktív tagjává válásához.