Fesztivál

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Tihany
Bujtor István Szabadtéri Színpad
2019. július 05. (péntek) 20:30 - 2019. augusztus 29. (csütörtök) 23:00

Helyszín:

Tihany
8237 Tihany,
Bujtor István Szabadtéri Színpad
8237 Tihany, Tihany, Major utca 65

A gyönyörű TIHANY-ban a színházbarátokat nyári szabadtéri színházi előadások várják. A szabadtéri színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik. Az elmúlt években nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai augusztus 29-ig minden pénteken és szombaton láthatók.
A Bujtor István indította programsorozat a kezdetek óta egységes koncepciót követ, célunk terjeszteni és elérhetővé tenni a magyar és a világirodalom művészeti értékekeit, magas színvonalú, szórakoztató színházi előadások és könnyűzenei koncertek megrendezésével.
A műsor összeállítása során meghatározó szempont, hogy mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály, valamint a külföldi nyaralóvendégek és a gyermekek, családosok is megtalálhassák a nekik szóló előadásokat. A Tihanyi Szabadtéri Játékokra neves színházak sikerdarabjait hívják meg, a vendégszereplésnek köszönhetően szélesebb kör számára tesszük lehetővé, hogy kimagasló kulturális élményben legyen részük. 
Cél, hogy a térségben élők és az egész országból érkező nyaraló vendégek részére lehetőséget teremtsenek, hogy megismerhessék a budapesti és más neves színházak sikerdarabjait. Sokak számára ez az egyetlen lehetőség, hogy ezeket a darabokat láthassák, mert az év során nem tudják megszervezni, hogy a kőszínház előadásaira más városba utazzanak. Az előadások szórakoztatnak, de emellett hozzájárulnak a nézők igényeinek formálásához is, hogy a pozitív élmények után többet menjenek színházba év közben is.
A Tihanyi Szabadtéri Játékokat 2004-ben rendezték meg először Bujtor István kezdeményezésére, hogy Tihany bekapcsolódhasson a minőségi kulturális programokat nyújtó városok közé. Így idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a programsorozat.
Két hónapon keresztül minden hétvégén (péntek, szombat) bemutatott színdarabok, koncertek és a csütörtöki gyerekelőadások a paletta minél színesebbé tételét szolgálja. A programsorozat arculata 2004 óta folyamatos koncepciót követ, mára ismert és azonosítható brand-et teremtett. A rendezvény az elmúlt évtizedben olyan ismertséget szerzett, hogy a régióba érkezők már számolnak vele a programjuk tervezése során. A szervezésben 2004 óta ugyanazok vesznek részt, így a lebonyolítás során a magas minőség és a gördülékenység biztosított. A helyi önkormányzattal és a térség egyéb vállalkozásaival szoros az együttműködés. 
A Tihanyi Szabadtéri Játékokra visszatérő, meghívott színházak és színészek révén a nézőknek minőségi, kulturális élményben lehet részük.
A programok összeállítását előző év októberében kezdik meg, mintegy 40-50 előadást néznek végig. A kiválasztás alapkövetelménye a magas színvonal és a nyári, szabadtéri hangulathoz illeszkedő történet.
A kezdetektől törekszenek arra, hogy a programsorozat a közönség minél szélesebb igényeit kielégítse. A nyaralók pihenésük alatt szívesebben költenek extra programokra, mint év közben, ezt kihasználva megpróbálnak minél szélesebb kör számára vonzó, minőségi kulturális programkínálatot kialakítani.
A középkorú és idősebb korosztály számára biztosítani tudják, hogy minőségi kikapcsolódásban legyen részük, láthatják kedvenc színészeiket, így a nyári pihenés számukra tartalmasabban telik.
A fiatalabb korosztály számára elsősorban a koncertek és a vígjátékok a vonzóak. Illetve fontosnak tartják, hogy a külföldi nyaraló vendégeknek az itt tartózkodásuk alatt lehetőségük legyen a magyar kultúrával kapcsolatba kerülniük a zenés programok révén. A magyar fiataloknak is érték, hogy kulturált környezetben tudnak minőségi, szórakoztató programon részt venni.
2013 óta gyermek előadásokat is tartanak. A családok számára érték, ha a nyaralás során direkt a gyermekeknek szóló, minőségi programokon vehetnek részt. A gyermekek számára fontos, hogy minél fiatalabb korban pozitív színházélményeik legyenek, hogy később fogékonyak maradjanak a kulturális programok iránt.
A gyönyörű panorámával, nagyszerű akusztikával rendelkező létesítményben megtartott előadások hangulata megkapó. A különleges helyszínnek köszönhetően az előadóknak sokkal tágabb a mozgástere, mint a színházi körülmények között, így innovatív kevert műfajok létrehozását is lehetővé teszi.
Az előadások minőségére garancia, hogy neves színházak darabjait válogatják össze és hívják meg a Játékokra, melyeket országosan ismert, sokszorosan kitüntetett színészek mutatnak be (Kossuth díjas, Nemzet színésze). Mivel 2004 óta a Játékok szervezésében, lebonyolításában és marketing tevékenységében ugyanazok vesznek részt, így a háttérmunkák, előkészületek is hatékonyan, gyorsan zajlanak. Ezáltal a meghívott előadásokat zökkenőmentesen lehet a szabadtéri színpadon is megtartani.
A Tihanyi Szabadtéri Játékok saját honlapot üzemeltet, amelyen a műsorral és a helyszínnel kapcsolatos információkon túl a programsorozattal kapcsolatos sajtóhíreket is megjelenítjük. Az oldal látogatottsági statisztikája alapján a nyári időszakban naponta 200-300 ember keres rá a műsorokra.
A közvetlen kapcsolattartást a Facebook oldalon keresztül tudják megvalósítani. Az előadásokról készült képekkel és hírekkel folyamatosan frissül az oldal, és számos képet a nézők töltenek fel.
Az előadásokról nagyon sok pozitív visszajelzést érkezett a nézőktől, amelyek alapján megerősítést nyert, hogy nagy az igény az általuk nyújtott programok iránt. A Tihanyi Szabadtéri Játékok hatóköre országos, mivel az előadásaira az egész országból érkeznek látogatók direkt a műsor kedvéért (Nyíregyházától, Sopronig). Sok vendég a rendezvényeknek köszönhetően az egész hétvégét Tihanyban tölti, így a Tihanyi Szabadtéri Játékok programjai nagyban hozzájárulnak a helyi éttermek, szálláshelyek és egyéb turisztikai szolgáltatók forgalmának növeléséhez.
A jegyértékesítés a helyszínen túl a Tourinform irodákban, a Jegymester irodáiban és online hálózatán keresztül valósul meg.

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!