Fesztivál

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Bujtor István Szabadtéri Színház
2021. július 02. (péntek) 20:00 - 2021. augusztus 28. (szombat) 22:00

Helyszín:

Bujtor István Szabadtéri Színház
8237 Tihany, Tihany, Major utca 65

A szabadtéri színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik. Az elmúlt években nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai júliustól augusztus végéig minden pénteken és szombaton láthatók.


A balatoni régió kiemelt turisztikai jelentőségű hely. Tihany ezen belül is központi szerepet játszik, nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960-as évek óta a hazai és a külföldi turisták által tömegesen látogatott kirándulóhely. Vonzereje elsősorban az Apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékekben rejlik, valamint az egyedülálló természeti környezetben, ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel. A Tihanyi Önkormányzat éppen ezért évek óta gondoskodik kulturális programokról. Több éve rendeznek Tihanyban nyári programokat. Az előadások helyszíne 2003-ig az apátság előtti tér volt. 2003-ban döntött úgy az Önkormányzat, hogy egy kevésbé forgalmas, állandó helyszínt keresnek a színházi produkcióknak, így, a tihanyi Belső-tónál állították fel a színpadot, amely azóta a Tihanyi Szabadtéri Játékok állandó helyszíne.


A háttérben megcsillanó Balatonnal és az északi part hegyeivel, a környező dombok ölelésében megépített játszótér az ország egyik legszebb (ha nem a legszebb) szabadtéri színpada. A 800 fő befogadására alkalmas nézőtér minden pontjáról lenyűgöző látvány tárul a látogató elé.


A Tihanyi Szabadtéri Játékok először 2004-ben került megrendezésre. Bujtor István indította útjára, ő volt a Játékok kitalálója, életre hívója, névadója. Halála után felesége, Bujtor Judit vette át a Játékok szervezését, irányítását.A műsor összeállítása során meghatározó szempont, hogy mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály, valamint a külföldi nyaralóvendégek és a gyermekek, családosok is megtalálhassák a nekik szóló előadásokat. A Tihanyi Szabadtéri Játékokra neves színházak sikerdarabjait hívják meg, a vendégszereplésnek köszönhetően szélesebb kör számára teszik lehetővé, hogy kimagasló kulturális élményben legyen részük.