Fesztivál

Türkíz - Kóstoló a türk népek kortárs filmjeiből

Elmarad
Uránia Nemzeti Filmszínház (Díszterem)
2020. március 18. (szerda) 18:00 - 2020. május 27. (szerda) 21:00

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház (Díszterem)
1088 Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 21.

Hegyek, kopár fennsíkok és sivatagok; végtelen sztyeppék, erdőségek és őserejű folyók; hőség és fagy. Megélhetésükért küzdő, pásztorkodó törzsek és XXI. századi, nyüzsgő városok; korszerű technika és tudomány. Ez Eurázsia, és benne a türk népek óriási régiója: Törökországtól észak-keleti irányban, a Kaukázust érintve Közép-Ázsián és Szibérián át csaknem a Csendes-óceánig.


Ősi hitek, iszlám és felvilágosodás. Egykor hatalmas, mára szétesett birodalmak és nemzetállammá szerveződő etnikumok; évezredes hagyományok, európai hatás, orosz-szovjet évtizedek. Miben rejlik a térség jelene és jövője, gazdagsága és biztonsága? A Nyugathoz vagy Kelethez való közeledésben? Az iszlám küldetésben? A tradíciók őrzésében? Ismerős kérdések más kultúrában élő hősökkel, de ismerős konfliktusokkal és drámákkal.


Az Uránia Nemzeti Filmszínház TÜRKíz vetítéssorozata – amely a március közepén, Debrecenben megrendezésre kerülő türk filmnapokhoz kapcsolódik – a függetlenné vált közép-ázsiai türk országok (Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán) és oroszországi türk régiók (Tatarsztán, Jakutföld) kiemelkedő kortárs filmjeivel kínál utazást ebbe a sajátos, izgalmas kultúrájú térségbe. A március 18-án induló, május végéig tartó vetítéssorozatban hat filmet láthat a közönség, kétheti rendszerességgel, szerdai napokon, természetesen eredeti nyelven, magyar felirattal.