Fesztivál

Város a mozivásznon

Helyszín:


1011 Budapest, I. kerület Fő utca 17.

A város a maga hangulataival és rejtélyeivel mindig is ihletként szolgált mind a forgatókönyvírók, mind a rendezők számára, akik előszeretettel készítettek olyan filmeket, melyek középpontjában a város áll. A várost eleinte dokumentumfilmes nézőpontból mutatták be, majd szépen lassan a történet díszletévé vált, mígnem a filmek főszereplője lett. Ez a vetítéssorozat a "város mint díszlet" felfogástól a "város mint a történet alapja" elgondolásig bemutatja, hogy a filmművészet hogyan is tekintett az évek során a városra, hogyan mutatta be annak határait, dinamikáját és gyenge pontjait, sötét oldalát és korlátait, valamint persze esztétikáját és épületeit, vagyis a város saját, külön életét, amely a filmesek számára igazi műalkotássá, a művészek számára pedig munkaeszközzé teszi a várost.


A vetítéssorozat Agnès Varda és JR Oscar-díjra jelölt Arcélek, útszélek c. dokumentumfilmjének premier előtti vetítésével indul, melyet majd a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon fognak bemutatni. A dokumentumfilm fő témája a megjelenítés, valamint a megjelenítéshez használt helyszínek és eszközök: hogy lássuk, hogy a képeket hol és mivel mutatják be, osztják meg a nagyközönséggel, állítják ki. A végeredmény pont olyan, mint maga a két alkotó: költői, szabad és kritikus.


A vetítéssorozat alkalmával (újra) meg lehet nézni a Szerelmem, New York, vagy az Egy indián Párizsban c. vígjátékokat, amelyek meglepő nézőpontból mutatják meg New Yorkot és Párizst. Több filmmel is tisztelgünk a világ legtöbbeket vonzó városa, Párizs előtt. A Macskaélet c. animációs film a francia főváros felfedezésére hívja a nézőket, míg a Brooklyn egy fiatal lány történetét meséli el, aki Párizsban a rap világában próbál szerencsét.


Továbbra is Párizs, de teljesen más hangulat: Claire Simon Északi pályaudvar és (a 120 dobbanás percenként című, 2017-ben cannes-i nagydíjas filmjéért César-díjjal jutalmazott rendező) Robin Campillo Eastern Boys c. filmjében egymástól nagyon eltérő életek keresztezik egymást. A Külvárosi herceg fikción alapuló, de mégis nagyon realista portrét fest a párizsi Château d’eau negyedről. A rendező elénk tárja ezt az ármányokkal, féltékenységgel, félreértésekkel és intrikákkal teli külön kis világot.


Ha városokat mutatunk be, akkor kitérünk azok korlátaira és fejlődésére is. Pont ezt teszik a Fekete rózsák és a Swagger c. dokumentumfilmek, amelyek a párizsi külvárosokban élő fiatalok nézőpontját tárják a néző elé és megmutatják, hogy ezek a fiatalok minden eszközt megragadnak, hogy kitörjenek a szürke hétköznapokból.


A Francia Intézet ezen a vetítéssorozaton keresztül azt szeretné bemutatni, hogy a filmművészet mennyire sokszínű mind formailag, mind műfajilag: lesz itt játékfilm, dokumentumfilm, amimációs film és még rövidfilm is.


Idén tavasszal minden út Párizsba, vagy a Francia Intézetbe vezet.

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás