Fesztivál

VERZIÓ 15 Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Művész mozi
Toldi mozi
Kino Cafe mozi
Trafó
2018. november 06. (kedd) 16:00 - 2018. november 11. (vasárnap) 23:55

Helyszín:


1066 Budapest, VI. kerület Teréz körút 30.

1054 Budapest, V. kerület Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

1137 Budapest, XIII. kerület Szent István körút 16.

1094 Budapest, IX. kerület Liliom utca 41.

Nézz szembe a világ legfrissebb lenyomatával!
November 6. és 11. között 35 országból 59 filmet vetítünk nektek.


Az Emberi jogi versenyprogramban, a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban és a Magyar panorámában látható filmek mellett három központi téma áll idén a fesztivál fókuszában: 
a munkavállalók világa (Életünk a munka), az emlékezet relativitása (Az emlékezés formái) és bolygónk állapota (Földünk a tűréshatáron).


A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket.


A Verzión bemutatott filmek, mint elemző és véleményformáló alkotások eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz, együttérzést keltve és toleranciára tanítva minket.


2004-ben a Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumának - mai nevén Vera & Donald Blinken OSA Archívum - munkatársai elhatározták, hogy a prágai One World mintájára Budapesten fesztivált rendeznek emberi jogi dokumentumfilmekből. Terveiket sokan álmodozásnak tekintették, de a Verzió az elmúlt 14 évben bebizonyította létjogosultságát: közel 800 nemzetközi és magyar dokumentumfilmet mutatott be több mint 90.000 látogatónak Budapest legjobb művészmozijaiban és több vidéki városban.


Ezek a dokumentumfilmek a képek nyelvén arról szólnak, amivel a távoli országokról szóló hírekben és a saját közvetlen tapasztalatainkban vagy emlékeinkben újra meg újra találkozunk: hatalmaskodással és megaláztatással, a gyilkolás kegyetlen gépezetével és a fennmaradásért vívott küzdelemmel. Az emberi jogokról sokan beszélnek, de kevesen vannak, akik nyomon követik a jogaikban megsértettek, a jog nélküliek mindennapjait. A Verzión bemutatott filmek alkotói ezt tették meg. Nem az egzotikusat, a szenzációt, a kiállíthatót és eladhatót, hanem embertársaik sorsát ábrázolják filmes eszközökkel. És bár az emberi jogok a filmekben – miként az életben is – hiányként jelentkeznek, ezért a filmek többsége szomorú, hangvételük komor. De vannak szabályt erősítő kivételek!


A vetítések mellett a programban szereplő filmek alkotóival és az emberi jogi ügyek mellett elkötelezett civil szervezetek közreműködésével rendszeresen szerveznek kerekasztal beszélgetéseket, közönségtalálkozókat és nyílt vitafórumokat. E találkozók alkalmával lehetőség nyílik a közönség és a szakma párbeszédére, a filmes eszközök lehetőségeinek megvitatására, elgondolkodhatunk a dokumentumfilmek közvéleményre történő hatásáról, a filmszakma társadalmi szerepvállalásáról. A programok legfőbb célja bevonni a nagyközönséget az emberi jogi ügyekről történő diskurzusba, valamint hozzájárulni a médiaismeretek és kritikai gondolkodás fejlődéséhez.


Workshopok és nemzetközileg elismert szakemberek által vezetett mesterkurzusok segítségével igyekeznek hozzájárulni emberi jogi ügyeink és a filmszakma közös, nemzetközi fórumának kialakításához, mellyel a hazai dokumentumfilmesek egyedülálló lehetőséget kapnak a nemzetközi vérkeringésbe történő bejutásra.


Idén is lesz DocLab a fiatal tehetségek támogatására és várják a középiskolás osztályok jelentkezését az ingyenes iskolai vetítésekre, a Diák Verzióra.


A Verzió pécsi és szegedi vetítéseit (idén 2018. november 16-18.) azzal a céllal szervezik, hogy az alapvető emberi jogokról szóló diskurzusban minél többen vegyenek részt, és hogy az e témákat körüljáró dokumentumfilmek megtekintése ne csak a budapestiek számára legyen lehetséges, tehát új platformokat nyújthassanak az eszmecserére.


A Verzió Film Alapítvány elkötelezett a kreatív és kritikus gondolkodás eszméje mellett, és támogatja a dokumentumfilmek alkalmazását az oktatásban, felhívva a fiatal generációk figyelmét is az egyre sürgetőbb társadalmi problémákra.


Dokumentumokra van szükség, hogy eligazodhassunk a világban. A saját szemünkkel kell látni a valóságot, hogy reális képet alkothassunk róla.