Fesztivál

VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Helyszín:


Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több, mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a legnagyobb filmes mustrákkal együttműködésben az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből válogat, amelyek teljes változatosságában fedezik fel a világot. Az idei évben a világ 43 országából több, mint 100 dokumentumfilmet válogattak be a programba a szervezők. A gazdag merítésben a nemzetközi művek mellett olyan magyar alkotások is helyet kapnak, mint a hetvenes-nyolcvanas évek emblematikus dokumentumfilmeséről, Ember Juditról készült portréfilm.

A hagyományos program - Nemzetközi Panoráma, Magyar Panoráma és ZOOM IN Diákfilm-verseny - mellett idén is lesz DocLab filmkészítő műhely és Explore Impact mesterkurzusok a dokumentumfilmek hatásainak vizsgálatára, valamint különböző blokkok az alábbi tematikák és műfajok mentén:

Háború és béke 2.0 "A menekültek szemével"
A Szíriában, Afganisztánban és a világ számos más területén zajló háborús erőszak milliók életét alakítja át, polgárokból menekültté változtatva őket. Hogyan tudják feldolgozni családjuk, otthonuk, biztonságuk és jövőjük - a számukra legkedvesebb értékek elvesztését? Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával (UNHCR) meghívott filmek a médiában megjelenő sztereotípiákat kérdőjelezik meg és olyan drámai történetekre fókuszálnak, melyek együttérzést keltenek az otthonukat elhagyni és életüket a nulláról újjáépíteni kényszerülő embertársaink iránt.

Kié a város?
Az ingatlanfejlesztések miatti kényszerű kiköltöztetések és ellenállás, nagyszabású politikailag motivált beruházások érdekében félreállított és kiszolgáltatott helybeliek, használaton kívüli helyiségek és területek közösségi alapú elfoglalása és önszerveződés révén történő reorganizációja, városnegyedek fennmaradásáért való küzdelem vezérelte aktivizmus. A Verzió tematikus blokkja az elmúlt évek építészeti film-termésének legjavából. (Együttműködő partner: Kortárs Építészeti Központ által szervezett Budapesti Építészeti Filmnapok. Kurátor: Fehér Gábor)

Fotófilm: Állóképek mozgásban
A fotófilmek alkotói filmművészeti kompozíciós elvekre reflektálva kísérleteznek és teremtenek újfajta kapcsolatot a szöveg, a hang és a kép között. A képalkotó eszközök, tabletek, okostelefonok és az internetes cross-média fúziója, ami megköveteli a fénykép vagy film használata melletti tudatos döntést, egyértelműen kihat a művész munkamódszerére. A rendezvény egy konferenciából és egy 3 blokkra osztott vetítéssorozatból áll, válogatást nyújtva az 1970-es és a 2000-es évek között készült művekből. Filmesek, média-művészek és elméleti szakemberek vitatják meg a mai audiovizuális média új, izgalmas kísérleti munkáit. (Kurátorok: Hámos Gusztáv, Katja Pratschke és Thomas Tode. Támogatók: Stiftung Kulturwerk der Bild-Kunst Bonn, Liebelt Stiftung Hamburg, AG Kurzfilm, German Films és a budapesti Goethe Intézet.)

Retrospektív: A rigai dokumentumfilmes iskola
Az 1960-as évtized a lett mozi kiemelkedő időszaka volt, ekkortól datálódik az úgynevezett lírai dokumentumfilm hagyománya, amely ma is elevenen él. A politikai olvadás idején egy új filmes generáció lépett színre Lettországban. Alkotásaik közös jellemzője a költői hangvétel, ahogy az őket körülvevő világot, a mindennapi élet apró részleteit ábrázolják. Sok más filmes mellett Uldis Brauns, Aivars Freimanis, Ivars Seleckis, Hercs Franks indították el a kritikusok által Rigai iskolának, illetve gyakran a Rigai Lírai Dokumentumfilmes Iskolának nevezett mozgalmat. (Együttműködő partnerek: Lett Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Rigai Filmmúzeum. Kurátor: Zane Balčus)

Helyszínei: Toldi mozi, Művész Mozi, Kino Café Mozi, Blinken OSA Archívum, Közép-európai Egyetem, Trafó, Apolló Mozi Pécs, Grand Café Szeged


Linkek:

Ajánlók és kritikák: