Fesztivál

Veszprémi Régizenei Napok 2019

Jezsuita templom
2019. július 22. (hétfő) 19:00 - 2019. július 27. (szombat) 21:00

Helyszín:

Jezsuita templom
8200 Veszprém, Veszprémvölgyi utca

Idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi Régizenei Napok. Az egyhetes nyári fesztivál során elsősorban régizenei kamaraegyüttesek, kisebb vokális együttesek lépnek fel. A kies Veszprémvölgyben álló jezsuita romtemplom minden tekintetben tökéletes helyszíne a fesztiválnak. Idén is fellép Bruno Cocset, Maude Gratton és a Le Basses Réunies (Franciaország)!


​A koncertek este 7-kor (vagy 8-kor) kezdődnek (egyeztetés alatt). A belépő egységesen 1500 Ft, kivéve a Le Basses Réunies koncertet, amelyre 3000 Ft a jegy ára. A jegyek a helyszínen, előadás előtt kaphatók. A fesztivál házigazdái a veszprémi megyei Príma-díjas Recercare Régizenei Műhely, melyet Nagy Csaba lantművész alapított (akárcsak a fesztivált), és az ugyancsak veszprémi, amatőr énekesekből álló Orlando énekegyüttes.


​Régizenén Európának a középkortól a barokk kor végéig terjedő korszakát értjük. Ebben az értelemben, még ha számos regionális változatban élt is, Európa közös hagyatékának tekinthető. A nálunk még csak bontakozó, Nyugat-Európában már fél százada tartó régizene mozgalom e letűnt századok zenei hagyatékát próbálja új életre kelteni, amennyire lehet korhűen. A korhűség többrétű: a zenei anyagon túl jelenti azok korhű hangszereken (többnyire kópiákon illetve rekonstruált hangszereken), korhű módon, olykor korhű közegben történő előadását. A korhű játékmód nem egyszerűen e régi hangszer-játéktechnikák, díszítésmódok rekonstruálását jelenti, hanem az alaptémát kibontó rögtönzéseket is. A régizenében használt hangszerek akusztikus módon, bélhúros, fafúvós stb. hangszereken, a mai zenekarokhoz mérten halkan, finoman szólalnak meg. A fennmaradt művek jelentős része szólódarab, vagy kamaraegyüttesekre adaptálható zenei anyag. E műfajok nagy koncerttermekben eleve nem élnek meg, igazán kisebb kamaratermekben, templomi akusztikában, vagy lakáskoncerteken kelnek életre. Ezekben a terekben a befogadóval, a közönséggel való kapcsolat is sokkal közvetlenebb.