Fesztivál

VII. Füredi Tavaszi Fesztivál

Balatonfüred
2019. március 15. (péntek) 10:00 - 2019. március 17. (vasárnap) 23:55
Ingyenes

Helyszín:


8230 Balatonfüred,

Március idusán immár hetedik alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Füredi Tavaszi Fesztivált. A három napon át tartó kulturális rendezvénysorozaton életre kel a reformkori városrész: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében számos ünnepi program várja a családokat. 
A fesztivál főszervezője, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit kft. a programok összeállításában az élményszerű ünneplésre fektette a hangsúlyt. Minden évben nagy népszerűségnek örvend a reformkori séta Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával. A Széchenyi-szobornál lesz az ünnepi műsor, amelyen Bóka István polgármester mond beszédet, közreműködik Szvorák Katalin Kossuth-
és Jászai Mari-díjas magyar népdalénekes előadóművész, valamint Lukács Sándor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, költő, érdemes és kiváló művész. Március 15. estéjén a Kisfaludy Színház ünnepi előadásán a Kaposvári Egyetem Rippl–Rónai Művészeti Karának színész hallgatói Petőfi szellemét idézik meg az Anna Grand Hotel színpadán. Innen indul a látványos fáklyás felvonulás, több megállóval, meglepetés műsorral. A felvonulás a Jókai Mór Emlékháznál, majd a Vaszary Galéria kertjében vendégséggel ér véget.
Szombaton a Vaszary Galériában a Balatoni nyár – írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es évekből című kiállítás megnyitója, tárlatvezetés és „eredeti” Pilvax kávéház várja az érdeklődőket. A kávéházi program a Bánk bán című operafilm részletével kezdődik, majd 1848. március 15. címmel életképeket láthatnak a Reformkori Hagyományőrzők Társasága közreműködésével. A képzeletbeli időutazás során megelevenedik Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Jókai Mór és Laborfalvi Róza alakja is. Szendrey Júlia még vasárnap is velünk „marad”: az összes verseit egybegyűjtő kötetet szerkesztője, Gyimesi Emese mutatja be.
Igazi zenei csemegének ígérkezik a Balatonfüredi Komolyzenei Esték, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Muzsikás Együttes előadásában. Vasárnap „Pörköltészet” című, közkedvelt zenés programunk a gasztronómia, az irodalom és a múltidézés egyaránt hangsúlyt kapnak.
A gyermekeknek is sok élményt ígér a tavaszi fesztivál. Számos izgalmas játékkal népi játszótér várja őket a parton, a Kisfaludy Galériában huszárcsákót, zászlót, kokárdát készíthetnek. A Vaszary Galéria Alkotóműhelyében is kipróbálhatják tehetségüket a „Március 15. a papírszínpadon- tervezz, rajzolj, vágj, hajtogass márciusi ifjakat” című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. A Lóca Együttes tagjai a Március 15. című, rendhagyó, interaktív gyermekműsorral a gyerekeket időutazásra hívják: közösen idézik meg a történelmi eseményeket, a nagy nap eseményeinek egyik helyszínéről a másikra vonulnak, szavalnak, mondókáznak, énekelnek, táncolnak, toboroznak.
Az ünnepi programot a Katáng zenekar koncertje színesíti. Mesekastély című sorozatunk keretében pedig a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Csacsifogat című előadását láthatják vasárnap a legkisebbek. Balatonfüreden a tavaszi fesztivál közös ünneplésre hív, ahol minden korosztály bekapcsolódhat a forradalom emlékét idéző programokba.