Fesztivál

VIII. Szoborünnep

Ybl Egyesület Székhelye
2019. május 29. (szerda) 18:00 - 2019. június 21.
Ingyenes

Helyszín:

Ybl Egyesület Székhelye
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9

A kortárs építészeti alkotásoknál egy-egy épület szinte műtárgyként is értékelhető. A kortárs szobrok sokszor építményként hatnak. Sokszor nem is lehet külön választani műemlékeinknél sem a két művészeti ág, a két „szakma” értékelését. Az építőművész (nemcsak a talpazatnál) alkotótársa a szobrászművésznek.


A 24 éves Ybl Egyesület minden rendezvénye megnyilvánulása a művészetnek, a kultúrának, „összművészeti”. A művészetek egyes ágai nem elkülönülve, hanem egymást felerősítve kell, hogy hassanak. Ennek szellemében valósultak meg az eddigi és az idei szoborünnepek is.


Számtalan épületátadás esetében – akár írásban akár szóban történik a híradás – az átadási ünnepség minden résztvevőjének neve, ingatlanfejlesztő, társadalmi szerepvállalók nevei mind elhangzik, olvasható, csak az építőművész neve marad rejtve… A művészeti ágak közül a legkevesebb szó-hang-fény a szobrászatra esik. Nagyra becsült szobrászművész jó barátot idézve: „a komolyzenének külön rádiója van, a Bartók…”. Ha a média híradásokat és visszhangot figyeljük, a festészet, grafika, zene-, szín- és táncművészet is aránytalanul nagyobb hangsúlyt kap, a népművészet és irodalom is, mint a szobrászat.


Hát innen is az ötlet, a nyilvánvaló egymásra hatáson és együtthatáson kívül, hogy ünnepeljük együtt a szobrász- és építőművészetet.


A programok térítésmentesek, de regisztrációkötelesek (yblegyesulet.hu)

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás