Fesztivál

Village Food - A Göcsej Ízei

Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park
2019. május 18. (szombat) 10:00 - 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park
8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum utca 18.

A rendezvény célja a Göcsejre egykor általában jellemző hagyományos paraszti konyha hiteles bemutatása. Kezdve az éves ciklusban és az éppen aktuális időjárásnak köszönhetően folyamatosan változó, helyben megtermelt alapanyagok, eltevési technikák bemutatásától, eljutva a hétköznapi és ünnepi menüsorok kóstolásáig. A rendezők feladatuknak és felelősségüknek érezik a ma már csak elvétve fellelhető valóban eredeti receptek szerint, minden mozdulatában hagyományos ételkészítési technikák bemutatását és tovább örökítését.


Mindezek mellett nyilvánvaló, hogy a korszerű elvárások jelentős mértékben megváltoztak, és nem feltétlenül helyezik középpontba hagyományos ételeinket. Hiszen ezek nem feltétlenül a legegészségesebb módszerek, alapanyagok felhasználásával készülnek. Helyi, a hagyományos göcseji konyhát jól ismerő éttermeket kértek fel arra, hogy állítsanak össze menüsorokat. Mutassák be, milyen lehetőségeket látnak ételeink korszerű technológiákkal, az újszerű egészségügyi elvárásoknak megfelelő módon történő elkészítésére.


A látogatóknak a hagyományos és továbbfejlesztett étkek megkóstolásán túl lehetőségük van a gasztronómiával kapcsolatos ismereteik bővítésére is. A standoknál főzési bemutató, szaktanácsadás, a színpadokon szakmai előadások és a hangulathoz illő színvonalas szórakoztató produkciók lesznek helyi és távolabbról érkező szereplőkkel. A helyszín lehetőségeit kihasználva igazi korabeli falusi „sátoros ünneppé” varázsolják ezt a napot, kézművesekkel, vásározókkal, lacikonyhával, hagyományos háziállatokkal.